Johan fick ingen lön – räddades av Naturvetarna

Hur bra koll har du på dina rättigheter om du skulle hamna i ett utsatt läge på jobbet? Och hur mycket råg i ryggen skulle du ha i en konflikt med din arbetsgivare? Johan Kahlman var tacksam för sitt medlemskap i Naturvetarna när han plötsligt stod utan lön.
– Utan stöd från facket hade jag inte fått ut pengarna från lönegarantin, totalt 75 000 kronor.

Trygghet, service och exklusiva förmåner – läs mer om vad du får som medlem i Naturvetarna.

Du är långt ifrån ensam om du inte har stenkoll på vad som gäller i olika svåra situationer på arbetet, till exempel om du skulle bli uppsagd eller dåligt behandlad av din arbetsgivare. Problemet är att ju mindre du vet om dina rättigheter, desto svårare blir det att försvara dig och stå upp för dig själv.

Även om du känner dig trygg och säker på ditt jobb idag så kan vinden vända snabbt – det är något som Johan Kahlman fick uppleva. Husföretaget som han jobbade på hade överlevt pandemin och Johan anade inte att ny kris snart skulle göra hans tillvaro osäker igen. Men kriget i Ukraina och de höjda räntorna som följde på det ledde till att företaget gick på knäna.

– Vi fick ingen lön och inte heller några besked om framtiden, berättar Johan.

Du kan öka din trygghet genom att bli medlem i Naturvetarna. Gå med här!

Johan hade kvar sin anställning trots att det inte fanns några arbetsuppgifter, vilket innebar att han inte kunde få a-kassa. Då vände sig Johan till Naturvetarna för att få hjälp. Naturvetarna tog fram en betalningsuppmaning, som är det första steget i en konkurs, och förde en dialog med Johans arbetsgivare som inte ville inse att hur illa läget var.

Johan blev till sist uppsagd men stod då utan lön, semesterersättning och tjänstepension. I samma veva började företagets vd anklaga Johan för olika saker och hotade hans pappa.

– Jag är så tacksam för den hjälp jag fick från Naturvetarna. De skötte allt åt mig och hade full koll på lagarna.

Naturvetarna hjälper dig i frågor som rör lön och villkor på jobbet. Starta ditt medlemskap idag!

Naturvetarna bidrog till att sätta företaget i konkurs och hjälpte Johan att få ut lön och förmåner genom den statliga lönegarantin. Det visade sig att konkursförvaltaren hade räknat fel på semesterersättning och premier till tjänstepension, vilket kunde rättas till.

– Utan stöd från facket hade jag inte fått ut pengarna från lönegarantin, totalt 75 000 kronor. Så mitt råd till alla är att vara med i facket. Det är så mycket värt när man får problem, säger Johan.

Kanske är det dags för dig att öka din trygghet i stället för att fortsätta hoppas på att något liknande inte ska hända dig. Som medlem i Naturvetarna kan du alltid få hjälp i frågor som rör anställningsvillkor och arbetsrätt, utan att du själv behöver kunna alla lagar och regler.

Vill du veta mer? Läs mer om vad som ingår i medlemskapet här.

Gå med i Naturvetarna

  • Du som studerar eller har studerat naturvetenskap i minst tre år på universitet eller högskola kan gå med i Naturvetarna. 
  • Naturvetarna jobbar för att du ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. 
  • Du får vägledning, service och förmåner för att utvecklas och vara trygg genom hela arbetslivet.
  • Medlemskapet kostar 100-250 kr/mån för yrkesverksamma och är gratis för studenter.
  • Läs mer och se ditt pris HÄR.

Nästa artikel