Viktiga datum: Så ligger du steget före inför EU-valet

Bild: Fialotta Bratt

Nu har förtidsröstningen inför EU-valet startat – men det finns fortfarande några viktiga datum att hålla koll på i sommar.

Sverige ska välja 21 ledamöter till Europaparlamentet. Du kan vara med och göra din röst hörd genom att rösta på ett parti, och om du önskar, även personrösta på en av partiets kandidater.

25 april: Start brevröstning i utlandet
För dig som håller till utanför Sveriges gränser startade brevröstningen redan den 25 april. Det är alltså hög tid att lägga din röst på posten så att den kommer fram i god tid innan rösträkningen. Här får du mer användbar information om att brevrösta från utlandet. 

16 maj: Tidigaste datum att förtidsrösta i utlandet
Vill du inte brevrösta kan du som är utomlands även förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat. Tänk på att du inte kan rösta på valdagen. Klicka här för att läsa mer om röstning från utlandet

22 maj: Röstkortet kommer i brevlådan
Senast den 22 maj ska du ha fått ditt röstkort till valet med posten. Röstkortet innehåller information om vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress, öppettider och även förslag på lokaler där du kan förtidsrösta. 

22 maj: Förtidsröstningen öppnar
Den 22 maj slår dörrarna upp för förtidsröstning i hela landet. Du får inte glömma att ta med dig ditt röstkort och en ID-handling. Här hittar du röstningslokalerna där du kan rösta i förtid.

Rösta med bud
Visste du att du kan rösta med bud om du inte kan ta dig till en röstningslokal på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning? Ditt bud kan lämna din röst tidigast den 22 maj. Ta del av all nödvändig information här

9 juni: Valdagen
Det är bara på valdagen som du kan rösta i din vallokal. Det räcker med att du tar med dig en ID-handling, men ett tips är att du även tar med dig röstkortet, så blir det smidigare vid röstningen.

Du kan redan nu även förtidsrösta, men då behöver du både din ID-handling och ditt röstkort. Här kan du se vilka lokaler som har öppet för förtidsröstning på valdagen. 

9 juni: Preliminärt valresultat
När vallokalerna stänger på valdagens kväll räknas rösterna av röstmottagarna och ett första preliminärt valresultat presenteras på Valmyndighetens webbplats val.se. Rösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen.

Cirka en vecka efter valdagen: Slutligt valresultat
När länsstyrelserna har räknat samtliga röster fastställer Valmyndigheten ett slutligt valresultat och utser ledamöterna.

Nästa artikel