Rösta innan valdagen? Så förtidsröstar du i EU-valet 2024

Bild: Fialotta Bratt

Fullt upp den 9 juni?

Misströsta ej – i den här artikeln berättar vi allt om hur man förtidsröstar i EU-valet.
–  Möjligheterna att förtidsrösta har utökats över tid och det hoppas jag att fler märker av, säger Maria Nordström, valhandläggare hos Valmyndigheten.

Steg för steg: Här är allt du behöver veta om du funderar på att förtidsrösta.

Studentmottagning, nationaldagsfirande, helgarbete eller bara en efterlängtad långhelg i sommarstugan?

Oavsett vad så är det bara så att livet ibland kommer emellan – även när det handlar om något så pass viktigt som EU-valet. Ett val som i år infaller söndagen den 9 juni, men det går att rösta redan från den 22 maj.

Ökar i popularitet
Att förtidsrösta han blivit allt mer populärt de senaste valen.  

–  Människor är vana vid flexibilitet och hög service inom många områden. Den traditionella väljaren som tar på sig finkostymen och klär upp sig på valdagen är kanske inte lika vanlig idag. Möjligheterna att förtidsrösta har också utökats över tid och det hoppas jag att fler märker av, säger Maria Nordström, valhandläggare på Valmyndigheten. 

Familjen, arbetet och andra åtaganden på fritiden kan medföra en logistisk utmaning. Möjligheterna  med förtidsröstning gör det helt enkelt lättare att få ihop livspusslet. 

Då öppnar förtidsröstningen
Förtidsröstningen öppnar redan den 22 maj – och håller öppen hela vägen fram till och med valdagen den 9 juni. Här kan du se alla lokaler där du kan förtidsrösta i EU-valet. 

–  Jag hoppas att väljare som kanske har lite extra behov av att rösta när det är lugnt i lokalen utnyttjar möjligheten att välja en tid och plats där det inte är samma rusning som på valdagen, säger Maria Nordström, och fortsätter:

– Allt du behöver, efter att ha hittat den lokal där du vill förtidsrösta, är att ta med dig id-handling och ditt röstkort. 

Får man ångra sig då? Maria Nordström reder ut. 

– Ja, man får ångra sin förtidsröst. Du behöver då gå till din vallokal på valdagen och rösta där. 

Här hittar du information om alla röstningslokaler där det går att förtidsrösta. Där ser du även öppettiderna för respektive lokal. Om du har frågor i röstningslokalen finns det röstmottagare på plats som du kan vända dig till. 

Steg för steg: Här är allt du behöver veta om du funderar på att förtidsrösta.

Nästa artikel