GUIDE: Så gör du för att rösta i EU-valet

Bild: Fialotta Bratt

Den 9 juni är det dags för EU-val. I den här artikeln reder vi ut dina frågetecken inför valet.

För fem år sedan gick vi senast till vallokalerna för att rösta i EU-valet. I juni är det dags igen. Då väljer vi vilka partier och personer som ska representera Sverige i Europaparlamentet. 

Att göra sin röst hörd är enkelt, oavsett om man förtidsröstar, röstar på valdagen eller befinner sig utomlands – man behöver bara ha koll på hur det går till.

Ditt röstkort kommer med posten
Alla som har rösträtt ska ha fått ett röstkort med posten senast den 22 maj. Här står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider samt förslag på var du kan förtidsrösta. 

Förtidsrösta – från och med 22 maj
Redan från den 22 maj kan du förtidsrösta. Det kan du göra i vilken kommun som helst i hela landet (här hittar du röstningslokaler). Tänk på att du måste ha med dig ditt röstkort och en ID-handling. Om du har tappat ditt röstkort kan du beställa ett nytt från Valmyndigheten. 

Sofie Wadström, valhandläggare på Valmyndigheten, berättar att förtidsröstningen har blivit allt vanligare bland väljarna. 

– Det är bra att man har möjlighet att rösta på en tid och en plats som passar en själv. Tänk på att kolla öppettiderna för den röstningslokal som du vill rösta i för de kan variera. Du hittar alla röstningslokaler här

Ska du rösta från utlandet? 
Om du bor utomlands kan du antingen brevrösta eller förtidsrösta. Om du brevröstar måste rösten skickas i god tid inför valdagen den 9 juni. Om du istället vill förtidsrösta gör du det på en ambassad eller ett konsulat med röstmottagning. Öppettider på ambassaderna och konsulaten kan variera. Här hittar du mer info kring öppettiderna

Rösta på valdagen – 9 juni
Den 9 juni slår dörrarna upp till din vallokal. Öppettiderna är mellan klockan 8:00 och 21:00. Ta med dig en ID-handling. Ett tips är också att du tar med dig ditt röstkort så blir det smidigare vid röstningen. 

På alla ställen där du kan rösta finns det röstmottagare.

– Röstmottagarna är utbildade, de hjälper dig och kan svara på dina frågor. De ser även till att röstningen går rätt till, berättar Sofie Wadström.

I vallokalen får du valkuvert av en röstmottagare. Valsedlarna finns bakom en avskärmning för att du ska kunna välja en valsedel utan att någon annan ser. När du har tagit din valsedel går du bakom en valskärm för att göra i ordning din röst. Om du vill personrösta kan du kryssa för en kandidat. Därefter lägger du valsedeln i valkuvertet. 

– Om du behöver hjälp med att göra i ordning din röst kan en röstmottagare hjälpa dig. De har även tystnadsplikt så att din valhemlighet inte avslöjas, säger Sofie Wadström.

Nu är du redo att lämna ifrån dig ditt valkuvert. Du legitimerar dig för röstmottagarna som prickar av dig i röstlängden och lägger ned valkuvertet i valurnan. 

Behöver du hjälp med att rösta?
Om du inte kan ta dig till en röstningslokal och rösta på egen hand på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning kan du rösta med bud. För att göra det behöver du någon som kan vara ditt bud, ett vittne och ett särskilt material som du kan beställa här

– Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan rösta fysiskt och inte har någon som kan hjälpa dig, så kan du kontakta din kommun för att boka ambulerande röstmottagning. Då kommer två röstmottagare hem till dig, säger Sofie Wadström.

Materialet kan du beställa här. Du kan också kontakta din kommun eller hämta budröstningsmaterialet i en röstningslokal eller vallokal.

Tipsruta:
Här beställer du material för att budrösta.
Här beställer du material för att brevrösta.
Här beställer du ett nytt röstkort om du har tappat det.
Du hittar partier och kandidater som ställer upp i valet här.

Nästa artikel