Livet på flykt: Hör 16-åriga Amals berättelse

Amal* har varit med om saker som ingen 16-åring ska behöva uppleva. När hon flydde undan inbördeskriget i Sydsudan blev hennes mamma mördad, Amal blev våldtagen och gravid och lämnades ensam att ta hand om sina tre yngre bröder och sin nyfödde son.

Agera nu: Bli Flickafadder och stötta flickor i Amals situation.

När konflikterna i Sydsudan bröt ut tvingades Amal, hennes mamma och hennes yngre bröder fly landet. Det var en lång och tuff flykt och hon var med om saker som inget barn ska behöva uppleva.

– Jag minns att jag tänkte att det hade varit bättre om vi hade dött allihopa, säger Amal och tänker tillbaka på när hennes mamma dödades.

Hon fortsätter:

– Jag såg min mamma bli mördad när vi försökte fly, på vägen såg vi många döda kroppar och jag var tvungen att bära mina bröder och de få ägodelar vi hade. Det fanns ingen som kunde hjälpa mig.

När Amal inte trodde att det kunde bli värre så hade det bara börjat. När hon och hennes bröder kom till gränskontrollen i Etiopien våldtog en vakt henne.

– Jag höll tyst om det och låtsades som om ingenting hade hänt, jag berättade inte för någon.

Till slut blev Amal och hennes bröder placerade på ett flyktingcenter i Etiopen och strax därefter upptäckte Amal att hon var gravid.

– När vi bodde i Sydsudan var allting bra, vår mamma tog hand om oss och gav oss allt vi behövde. Men saker och ting förändrades med kriget.

Plan International arbetar aktivt med att stötta och skydda barn i kriser och katastrofer med utbildning, vatten, sanitet och hygien och psykosocialt stöd. För Amal innebar det att hon äntligen fick en trygg tillvaro och kunde börja skolan igen.

– Nu är vi på ett tryggt ställe och jag har kunnat fortsätta med skolan tack vare Plan International. När jag blir stor vill jag bli lärare.

Idag bor Amal, hennes ett år gamla son och hennes bröder tillsammans hos en fosterfamilj i Etiopien. Men Amal hoppas att de en dag ska kunna återvända till Sydsudan.

– Jag hoppas att kriget i Sydsudan snart tar slut så att alla från vårt land kan leva tillsammans igen i fred.

För att fler flickor i Amals situation ska kunna få stöd och få sina rättigheter tillgodosedda behövs fler faddrar. Genom att bli Flickafadder är du med och möjliggör Plan Internationals arbete att stärka flickors rättigheter runt om i världen.

Agera nu: Bli Flickafadder och stötta flickor i Amals situation.

*Amal heter egentligen något annat.

Det här är Plan International

• Plan International är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 70 länder.
• Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Just nu arbetar Plan International Sverige med två fokusområden: barns trygghet och sexuella och reproduktiva rättigheter.
• Plan International Sverige har ett 90-konto och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Klicka här för att läsa mer.

Nästa artikel