- Hela den här sidan är en annons -

Agneta Sjödin: Vi behöver stärka flickors rättigheter

Barnäktenskap, våld, könsstympning och utebliven undervisning är bara några av alla saker som flickor tvingas utstå runt om i världen. Agneta Sjödin brinner starkt för flickors rättigheter och har i över 20 års tid sett vilken stor skillnad Plan International gör för flickors framtid.

Under Agnetas 22 år som ambassadör för Plan International har hon rest runt till flera olika länder och sett orättvisan på nära håll. Ett tillfälle som gjorde starkt intryck var när hon reste till Egypten och besökte Plan Internationals projekt för att stoppa könsstympning.

– Jag fick träffa flickor som berättade att de blivit utsatta för könsstympning. Det var tufft att höra dessa berättelser och att möta alla föräldrar som ångrade att de utsatt sina barn för den skadliga sedvänjan.

Varje år riskerar tre miljoner flickor att könsstympas. Under ingreppet skär man bort, skadar eller syr ihop delar av flickans yttre könsorgan. Vanliga konsekvenser är infektioner, infertilitet, smärta, psykiska problem – och i värsta fall döden.

Gör som Agneta: Bli Flickafadder och stöd arbetet för flickors lika villkor.

Könsstympning är en hemsk sedvänja som handlar om att kontrollera kvinnan. På grund av gamla djupt rotade traditioner och okunskap tror man dessutom i många byar att könsstympning är något som gör kvinnan mer fertil.

– En flicka berättade att hon själv hade bestämt att hon skulle könsstympas, hon trodde att det var det rätta beslutet och den enda vägen att gå. Men hon ångrade sig så mycket efteråt, säger Agneta.

Precis som Plan International Sverige tycker Agneta att jämställdhet är det viktigaste för en bättre värld.

– Mellan pojkar och flickor finns olika villkor och rättigheter. Vi behöver jobba för att medvetengöra problemet och för att stärka flickors rättigheter. För att flickorna ska våga stå upp för sig själva behöver vi jobba med både pojkar och flickor.

Det här är Plan International

• Plan International är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 70 länder.
• Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Just nu arbetar Plan International Sverige med två fokusområden: barns trygghet och sexuella och reproduktiva rättigheter.
• Plan International Sverige har ett 90-konto och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Klicka här för att läsa mer.

Nästa artikel