- Hela den här sidan är en annons -

Fem flickor berättar: Fler faddrar behövs

Varje dag tas tusentals flickor ur skolan för att gifta sig och föda barn. Närmare 30 000 flickor tvingas in i barnäktenskap och drygt 5 000 flickor föder barn, trots att de själva är barn. Plan International arbetar aktivt med att förändra flickors utsatta situation och med ditt stöd kan de göra ännu mer!

Var med i arbetet att stoppa barnäktenskapen! Klicka HÄR för att vara med och stärka flickors rättigheter

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Men runt om i världen lever barn och framför allt flickor i utsatthet. Flickafaddrar är livsnödvändiga och behövs för att skapa en mer jämställd värld och bryta de normer och strukturer som står i vägen för flickor.

– Rujina tvingades ur skolan för att gifta sig när hon bara var 12 år gammal. Två år senare födde hon sitt första barn.

– Beatrice tvingades till könsstympning när hon var 13 år. Hon var livrädd och ingreppet förändrade hela hennes liv. Idag kämpar hon för att få ett slut på könsstympningen i Tanzania.

”När en flicka har blivit könsstympad har hon inget annat val än att gå hem. Hon går genom byn och människor vet vad hon har varit med om för de kan se blodet. Hennes kläder är fläckade. Det är som en uppvisning så att alla ska veta, för om man inte blivit omskuren kan man inte gifta sig” säger Beatrice.

– Karen skulle könsstympas och ingå barnäktenskap, bara fem år gammal. Men hon lyckades undkomma sitt öde. Idag är hon 14 år och glad över att hon fått bestämma över sin egen kropp.

– Gola såldes in i barnäktenskap när hon var fem år gammal. Hennes föräldrar fick 45 kor och Gola fick sin framtid bestulen.

– Haoua tvingades gifta sig och föda barn långt innan hennes kropp var färdigutvecklad. Det innebar en smärtsam förlossning med svåra komplikationer där barnet dog.

Alla flickor har rätt att bestämma över sin egen kropp och framtid – här kan du bli Flickafadder.

Läget är akut och om ingenting görs beräknas barnäktenskapen att öka än mer. Men det finns hopp.

En av Plan Internationals viktigaste uppgifter är att stärka flickors lika villkor och rättigheter. Att låta fler flickor gå i skolan är det mest effektiva sättet att minska barnäktenskap och fattigdom. Arbetet för flickors lika villkor ger effekt men situationen är akut och mer stöd behövs.

Så här kan du vara med och göra skillnad:
1. Klicka HÄR för att registrera dig som Flickafadder.
2. Välj hur mycket du vill bidra med varje månad.
3. Resultat. Du får kontinuerligt uppdateringar och rapporter om vilka projekt som genomförs och vad du har bidragit till. Fadderskapet har ingen bindningstid utan du avgör själv hur länge du vill stödja flickorna.

Läget är akut: Bli Flickafadder och skapa en mer jämställd och rättvis värld!

Det här är Plan International

• Plan International är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 70 länder.
• Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Just nu arbetar Plan International Sverige med två fokusområden: barns trygghet och sexuella och reproduktiva rättigheter.
• Plan International Sverige har ett 90-konto och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Klicka här för att läsa mer.

Nästa artikel