7 vanliga myter om frisöryrket

Behovet att av klippa och sköta om håret har alltid funnits. När vi vill bli kvitt våra kluvna toppar eller göra oss fina för någon speciell tillställning är det frisören vi kallar på. Det är också dem som hjälper oss reda ut katastrofala försök till att färga eller klippa håret på egen hand.

Efterfrågan på utbildade och duktiga frisörer är stor. Men det finns många myter om frisörbranschen som gör att vissa inte riktigt vågar satsa på yrket. Här slår vi hål på några av de vanligaste myterna kring hur det är att jobba som frisör!

MYT 1: FRISÖRER HAR DÅLIGT BETALT

Frisörer kan ofta tjäna så mycket de själva bara önskar. Det är vanligt att lönen består av provision, så har man arbetat upp en god kundkrets kan man tjäna riktigt stora pengar. Hos Nikita Hair består lönen av två delar: en hög grundlön som ger trygghet samt en provisionsdel som gör att man kan tjäna riktigt stora summor.

– Det är verkligen en myt att frisörer skulle tjäna dåligt, säger Sipel som jobbar på Nikita Hair i Stockholm.

MYT 2: YRKET SLITER PÅ KROPPEN

Kunskap om ergonomi och hälsa är avgörande för en hållbar arbetssituation. Idag har alla seriösa salonger stort fokus på ergonomi och jobbar förebyggande för att undvika skador eller att slita på kroppen. Redan när man utbildar sig till frisör lär man sig hur man ska jobba för att må bra.

MYT 3: VEM SOM HELST KAN BLI FRISÖR

En annan myt är att det är låga krav på att bli frisör. Men faktum är att det idag ställs krav på teoretiska kunskaper från både konsumenterna och arbetsgivare. Den teoretiska kunskapen är en förutsättning för att bli en kompetent frisör.

MYT 4: MAN MÅSTE STARTA EGET FÖR ATT TJÄNA BRA

Att driva eget kan vara roligt men otroligt energikrävande och ofta tvingas man arbeta mer än 40 timmar per vecka för att kunna ta ut en riktigt saftig lön. Är man inte en entreprenör ut i fingerspetsarna är det snarare en fördel att vara anställd och satsa på att bygga upp en stor kundkrets.

MYT 5: DET ÄR OMÖJLIGT ATT KLÄTTRA I KARRIÄREN

Salongschef, färgspecialist, stylist, lärare – möjligheterna är oändliga. Frisörerna på Nikita Hair är dessutom levande exempel på att det inte behöver ta lång tid att klättra.

– Några av våra salongschefer är fortfarande trainees, visar man framfötterna kan man nå hur långt som helst, berättar Malin Marklund, HR-gerneralist på Nikita Hair.

MYT 6: YRKET HAR LÅG STATUS

Har kunden hittat en frisör han eller hon är nöjd med har man etablerat en livslång relation. En frisör är för många en viktig rådgivare, både när det gäller utseendet och livet i stort. Och de har mycket hög status hos sina kunder.

MYT 7: ENFORMIGT ARBETE

Som frisör är ingen dag är den andra lik. Man träffar ständigt nya kunder och stöter på nya utmaningar. Dessutom kan man välja att vidareutbilda sig inom mängder av olika områden, så som färg, teknik eller styling. Frisöryrket är också ett av få yrken som man kan praktisera i större delarna av världen utan att läsa kompletterande kurser. Möjligheterna är alltså enorma.

Nästa artikel