Nöj dig inte med listräntan – så mycket kan du spara

Ränteläget ser på många sätt ut att förbli oförändrat under den närmaste framtiden.
Men det innebär inte att man som låntagare bör ligga på latsidan.
Enligt Compricer finns det möjlighet att sänka sin ränta rejält – genom att förhandla.

Räkna ut effekten: Så kan du spara tusenlappar på bolånet

Trots att svensk ekonomi går bra och att inflationen har börjat återhämta sig råder viss skepsis kring ränteläget. Enligt Svenska Dagbladet kan reporäntan komma att ligga kvar runt nollstrecket under en överskådlig framtid.

I regel innebär det att att storbankernas listräntor – de räntor som visas för blivande kunder – också kommer att förbli tämligen oförändrade.

Men som konsument gör man rätt i att inte stirra sig blind på bankernas listräntor, eftersom de inte alltid speglar bankernas faktiska låneerbjudanden.

Compricer erbjuder på sin hemsida en komplett jämförelse mellan olika banker och finansinstituts listräntor, men man är även tydlig med att det finns pengar att spara för den som är villig att förhandla.

Faktum är att det kan skilja så mycket som 0,9 procentenheter mellan en banks listränta och den snittränta som samma bank har erbjudit till sina befintliga kunder. Och även om det inte låter jättemycket skulle en sådan sänkning innebära att den som har ett lån på två miljoner kronor minskar sina räntekostnader med 18 000 kronor per år.

En fälla som många går i när man ska omförhandla bolån är att automatiskt ta alternativet med lägst ränta, vilket idag innebär att man binder sitt lån ett eller flera år framåt i tiden. Compricer menar dock att det finns fler faktorer att väga in, såsom det faktum att man med ett bundet lån inte kan byta till ett bättre erbjudande, utan att behöva betala en avgift till banken i form av ränteskillnadsersättning.

På Compricer kan man läsa mer om bolån och se vilka räntor som bankerna erbjuder just nu, och med hjälp av lånehandläggare hos Lendo kan man även få hjälp att se över sitt bolån. Kom igång med din ansökan på bara någon minut.

Räkna ut effekten: Så kan du spara tusenlappar på bolånet

Nästa artikel