Knepet: Så kommer man runt bankernas hårda lånevillkor

Det är få svenskar som har missat hur bankernas krav skärpts åt när det gäller bolån – och värre kan det bli.
Nu väntas tusentals svenskar påverkas. Men här är planen för att komma runt bankernas begränsningar.

Klicka här för att se hur du gör när du ska ansöka om bolån

De ökade amorteringskraven har fått allt fler svenskar att tveka innan de tecknar nytt bolån, eller utökar ett befintligt. Extra tveksam kan man lätt känna sig om man har betalningsanmärkningar eller dylikt som hänger kvar sedan tidigare perioder i livet.

Men många missar att det finns alternativa lösningar, och då skadar det inte att ha koll på hur strukturen för bolån ser ut.
Här är två begrepp ALLA borde känna till:

1. Kalkylränta
Innan banken godkänner ett lån tittar de på hushållets ekonomiska situation – och ser vilken maxränta man skulle klara att betala. Det här kallas för hushållets kalkylränta, och fungerar som säkerhet när banken beräknar hur mycket ett hushåll har möjlighet att låna.

Idag ligger en genomsnittlig kalkylränta på cirka 6 procent, vilket innebär att banken räknar med att låntagaren kan betala även om räntan stiger till den nivån. Det här kan ses som väldigt högt när snitträntorna på bolån i själva verket landar runt 1,5 procent. Men bankerna kollar på lång sikt – och för bara 10 år sedan var 6 procent i ränta snarare regel än undantag.


2. Skuldkvotstak
Alla banker har en gräns för hur stor summa man får låna. Skuldkvotstak innebär att lånesumman baseras på låntagarnas inkomst – och taket ligger vanligtvis på fem-sex gånger hushållets årsinkomst, före skatt.
Exempel: Två personer som tillsammans tjänar 70 000 kronor i månaden före skatt (840 000 kr/per år) får alltså låna 4,2 miljoner kronor – om banken har fem gånger inkomst som krav.

Men kom ihåg: Till skillnad från amortering så är varken skuldkvotstak eller kalkylränta något krav – utan här är det upp till banken hur de väljer att räkna. Och här kan det skilja sig en hel del beroende på vilken bank man pratar med.

Ett bra tips är därför att vända sig till fler långivare i en och samma ansökan, om man har svårt att få den lånesumma man behöver. Det kan också finnas tusentals kronor att spara i ränta, för den som tar reda på vad de olika långivarna erbjuder. Här kan en gratistjänst som Compricer göra jobbet åt en.

Fyll enkelt i dina uppgifter på några minuter hos Compricer, sen kontaktar en handläggare hos Lendo långivarna åt dig. Det tar ofta bara några dagar innan man får bra erbjudanden, sen är det helt upp till en själv om man vill gå vidare eller inte.

Klicka här för att se hur du gör när du ska ansöka om bolån

Nästa artikel