Bankernas räntor fortsätter sjunka – guldläge att se över bolånet

Årets första kvartal bjöd på goda nyheter för folk som har, eller planerar att skaffa, bolån.
Precis som under fjolåret fortsatte räntorna att sjunka, och enligt Riksbanken lär trenden hålla i sig även under de kommande åren.

Klicka här för att se vilken ränta du kan få på ditt bolån

Något som alla inte känner till är att alla banker, sedan ett par år tillbaka, är tvungna att redovisa sina genomsnittliga bolåneräntor. Det innebär att bankerna alltså inte bara redovisar offentliga listräntor, utan att man i slutet av varje månad även offentliggör den ränta som kunderna faktiskt har erbjudits i slutändan.

Tack vare detta klarnar ränteläget i slutet av varje månad, och under första kvartalet 2021 var trenden tydlig: Räntorna fortsätter att sjunka.

Den rörliga genomsnittsräntan sjönk under årets tre första månader med 0,04 procent, och under mars så fick genomsnittskunden 1,40 procent i bolåneränta. Den som väljer att binda sitt lån kan komma undan ännu billigare, och genomsnittsräntan för ett lån bundet på tre år var under mars 1,28 procent.

Några procent hit och dit kan tyckas obetydligt, men faktum är att små förändringar kan göra stor skillnad i plånboken. Ett lån på två miljoner kan till exempel påverkas rejält av en räntesänkning med bara 0,5 procentenheter, eftersom det innebär att räntekostnaderna sjunker med hela 10 000 kronor per år.

Men hur det kommer se ut i framtiden är inte skrivet i sten. Riksbankens prognos säger att reporäntan kommer att ligga kvar på 0 procent fram till 2024, men enligt SBAB kan vändningen komma redan om två år.

För bolånekunder kan det därför vara läge att se över sina befintliga lån, för att försäkra sig om att man har bästa möjliga ränta. Via länken här nedan kan du få hjälp att jämföra bankernas räntor, och omförhandla villkoren på ditt bolån.

Klicka här för att se vilken ränta du kan få på ditt bolån

Nästa artikel