Hannas son drabbades av typ 1-diabetes: ”Det gör ont i mammahjärtat att tvinga sitt barn att äta socker mitt i natten” 

För nio månader sedan drabbades 8-årige Alvin av typ 1-diabetes. 
Det har varit en omtumlande tid då familjen fått vänja sig vid sjukdomen som Alvin kommer att få leva med för resten av livet. 
– Mest jobbigt är den ständiga övervakningen. Om hans socker blir för lågt kan han bli medvetslös och det kan till och med innebära livsfara, säger Alvins mamma Hanna.

Vill du vara med och besegra typ 1-diabetes? Bli månadsgivare hos Barndiabetesfonden HÄR >>

Det var kring julen 2020 som Hanna Kippolas 8-årige son Alvin sa att han fick ont i magen när han drack mycket läsk eller åt mycket godis. Kort därefter la Hanna märke till att Alvin ofta var törstig och att han hade börjat gå upp och kissa om nätterna. En fredag kom han hem från skolan och somnade på soffan redan vid halv tre på eftermiddagen.

– Då, helt plötsligt, slog det mig att ”herregud han måste ha diabetes”, berättar Hanna, som jobbar som undersköterska och kände igen symtomen.

På måndagen åkte de till vårdcentralen där Alvin fick lämna blod- och urinprov, som visade högt blodsocker och socker i urinen. Då fick de direkt åka vidare till akuten där det bekräftades att Alvin drabbats av typ 1-diabetes.

– Vi blev inskrivna och fick vara kvar på sjukhuset fram till fredagen. Under de här dagarna fick vi jättemycket information och vi fick lära oss att räkna kolhydrater och beräkna insulindoser. Jag som är så dålig på matte tänkte att ”det här kommer aldrig att gå”, säger Hanna och fortsätter:

– Det var omtumlande och man var ledsen, men man var ändå tvungen att ta in allting.

Med ditt stöd kan forskningen gå framåt. Vänta inte – bli månadsgivare HÄR!

Nu har det snart gått nio månader sedan dess och familjen har vant sig vid sjukdomen så gott det går.

– I början var vi hela tiden tvungna att sticka honom i fingret för att kolla blodsockret och vi vågade inte ens låta honom gå ut på tomten och leka. Nu har vi fått en sensor som visar blodsockervärdet hela tiden och som är kopplad till min och min mans telefoner och till min sportklocka. Om hans socker blir för lågt kan han bli medvetslös och det kan till och med innebära livsfara, så vi kände att det var enda sättet för oss att kunna släppa honom.

Alvin är duktig på att själv hålla koll på sitt blodsocker och höra av sig till föräldrarna om han till exempel ska äta hos en kompis och behöver hjälp att räkna ut rätt insulindos. I hans parallellklass går en pojke som också har typ 1-diabetes och det gjorde att Alvin snabbt förstod vad sjukdomen innebär.

– Han tog det bra när vi fick veta, men i början kunde han bli arg över diabetesen och säga att han skulle äta upp ett helt paket socker.

För Alvins tre syskon har sjukdomen också inneburit en del förändringar.

– Det märks framför allt när vi dukar fram fredagsmys. Nu får alla varsin skål eftersom vi måste hålla koll på Alvins kolhydrater och räkna ut hur mycket insulin han ska ha.

Tusentals barn som Alvin väntar på ett botemedel mot typ 1-diabetes. Bli månadsgivare NU!

Vad är svårast?
– Det är nog den ständiga övervakningen och kontrollen över blodsockret, och att försöka få Alvin att äta på nätterna när han blir låg. Det gör ont i mammahjärtat att tvinga sitt barn att äta socker mitt i natten.

– Människor runtomkring frågar när det ska bli bättre eller mer stabilt, och jag tvingas svara att ”det kommer det aldrig att bli”. Jag vill så gärna att kunskapen ute i samhället ska bli större om hur det är att leva med typ 1-diabetes och hur vi som familj kämpar med dessa blodsockervärden dygnet runt.

Typ 1-diabetes är Sveriges vanligaste livshotande och obotliga sjukdom hos barn och unga. Barndiabetesfonden är Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1-diabetes och deras mål är att hitta ett botemedel till 2040. Genom att bli månadsgivare hos dem HÄR kan du vara med och hjälpa de drabbade, och bidra till att besegra sjukdomen.

Hjälp till i kampen för att hitta ett botemedel mot typ 1-diabetes! Bli givare hos Barndiabetesfonden HÄR.

Nästa artikel