Forskning är det enda som kan lösa gåtan bakom livshotande sjukdomen

Du har säkert hört talas om typ 1-diabetes, men visste du att orsakerna till att vissa drabbas fortfarande är okända?
Barndiabetesfondens vision är att bota typ 1-diabetes till år 2040 och för att lyckas behöver de fler månadsgivare. 
– Stödet från Barndiabetesfonden är otroligt viktigt, säger Daniel Espes, som forskar för att hitta ett botemedel mot sjukdomen. 

Fler månadsgivare behövs för att forskningen ska kunna fortsätta. Registrera dig här >>

De flesta av oss har hört talas om typ 1-diabetes, men det är inte lika många som vet att det är den vanligaste livshotande och obotliga sjukdomen hos barn och unga i Sverige.

Ännu färre känner till att forskarna fortfarande inte kommit på orsaken till att vissa drabbas av typ 1-diabetes. Det enda vi vet är att sjukdomen beror på en kombination av arv och ännu okända faktorer. Sjukdomen gör att kroppen inte längre kan producera insulin och för de som drabbas krävs behandling dygnet runt, för resten av livet.

– En sak som är säker är att det behövs mer forskning så att vi kan hitta ett botemedel och besegra typ 1-diabetes så snart som möjligt, säger Barndiabetesfondens generalsekreterare Åsa Soelberg.

Ditt stöd behövs NU – HÄR kan du snabbt och enkelt registrera dig som månadsgivare!

Barndiabetesfonden är Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1-diabetes och deras vision är att bota sjukdomen till år 2040. Just nu pågår flera olika studier i Sverige som de är med och finansierar.

– Vid Uppsala universitet pågår till exempel två lovande studier för att hitta ett botemedel. I den ena använder man sig av tabletter med aminosyran GABA, och i den andra av omprogrammerade stamceller, säger Åsa Soelberg.

För att studierna ska kunna fortsätta är bidragen från Barndiabetesfonden nödvändiga.

– Stödet från Barndiabetesfonden är otroligt viktigt för oss som driver och genomför studierna. Vi måste få anslag till projekten för att kunna färdigställa dem, säger Daniel Espes som forskar vid Uppsala universitet.

Genom att bli månadsgivare hos Barndiabetesfonden kan du vara med och stötta forskarna i kampen mot typ 1-diabetes. Varje krona som kommer in tar oss närmare ett botemedel, och du väljer själv hur mycket du vill ge varje månad.

För 100 kronor i månaden kan du vara med och besegra typ 1-diabetes. Vänta inte – bli givare HÄR!

Vill du veta mer om forskningen? Här kan du läsa mer om studierna för att bota typ 1-diabetes med GABA-tabletter och med hjälp av stamceller.

Nästa artikel