5 viktiga fakta om typ 1-diabetes som många inte känner till

Varje dag drabbas nästan tre barn i Sverige av typ 1-diabetes.
Ändå vet de flesta av oss förvånansvärt lite om sjukdomen.
Här är 5 fakta som troligen kommer att överraska dig.

1. Sjukdomen är obotlig
Typ 1-diabetes är en obotlig sjukdom som gör att kroppen inte längre kan producera insulin. Utan insulin kan vi inte leva och därför kräver sjukdomen behandling varje dag, livet ut.

För 100 kronor i månaden kan du vara med och besegra typ 1-diabetes. Bli månadsgivare HÄR >>

2. Tusentals sprutor per år
Den som har typ 1-diabetes måste tillföra insulin på egen hand, med hjälp av en spruta eller insulinpump. Personer med sjukdomen behöver i snitt ta över 2 000 insulininjektioner och 3 000 blodprover varje år – bara för att överleva!

Om du vill bidra till arbetet med att hitta ett botemedel mot typ 1-diabetes kan du bli månadsgivare hos Barndiabetesfonden. Barndiabetesfonden är Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1-diabetes. Fonden har 90-konto och är medlem i Giva Sverige.

3. Vem som helst kan drabbas
En vanlig missuppfattning är att typ 1-diabetes orsakas av ohälsosamma kostvanor eller för lite fysisk aktivitet, men det stämmer inte. Vem som helst kan få typ 1-diabetes när som helst under livets gång, oavsett hur du lever eller äter.

Hjälp till att besegra typ 1-diabetes – bli månadsgivare hos Barndiabetesfonden IDAG!

4. Orsaken är en olöst gåta
Många blir överraskade när de får höra att forskarna fortfarande inte vet orsaken till att vissa drabbas av typ 1-diabetes. Det vi vet är att insulinbristen beror på en kombination av arv och ännu okända faktorer.

Som månadsgivare hos Barndiabetesfonden kan du stötta forskningen så att vi kan hitta en lösning på typ 1-diabetes. Varje krona som kommer in tar oss ett steg närmare svaret.

5. Sverige är hårt drabbat
Visste du att typ 1-diabetes är Sveriges vanligaste livshotande och obotliga sjukdom hos barn och unga? Näst efter Finland är typ 1-diabetes vanligare i Sverige än i något annat land i världen.

Är det inte dags att vi besegrar typ 1-diabetes? Du kan hjälpa till genom att bli givare. Du väljer själv hur mycket du vill skänka varje månad.

Vill du stötta Barndiabetesfonden? Vänta inte – bli månadsgivare HÄR och NU!

Nästa artikel