5 enkla tips till föräldrar: Så slipper man tjata om läxor

Publicerat: 2018-28-8

Trött på att ständigt behöva tjata om läxorna?
Rätt stöd är ofta avgörande när det kommer till att lyckas med skolarbetet, men många föräldrar saknar kunskap om hur de ska gå tillväga. Här är fem tips på hur man som förälder kan göra läxläsningen roligare – och slippa allt tjat.

Klara vårterminens mål med My Academy. Tjänsten erbjuder upplägg för elever i alla åldrar och för alla olika behov.

1. Skapa rätt förutsättningar

Alla barn är unika och lär sig saker på olika sätt – därför är det viktigt att hitta det som fungerar för just ens eget barn. Våga testa olika metoder och var uppmärksam på hur barnet reagerar. En del barn lär sig bättre genom att läsa på egen hand och själv ställa frågor. Vissa genom att förklara ämnet för någon annan, och en tredje kanske bara behöver lyssna.

Studiemiljö och tidpunkt på dagen är också viktigt att tänka på. Ta bort allt som kan distrahera, som en högljudd tv eller en plingande mobil. Undersökningar har visat att många barn lär sig lättare på eftermiddagen – med det behöver inte gälla alla. Ta reda på vad ditt barn behöver.

2. Det ska vara kul att lära sig!

För många upplevs läxor som något jobbigt och tråkigt, men så behöver det inte vara. Försök vara kreativ och inkludera barnets intressen – att skriva ner en engelsk låttext från barnets favoritband, eller räkna ut arean av fotbollsplan är enkla sätt att kombinera läxor med intressen. Och kom ihåg: Desto roligare det blir, desto bättre blir resultaten.

Har ditt barn svårt i skolan? My Academy’s studiecoacher har hjälpt tiotusentals elever att hitta självförtroendet – och höja sina betyg.

3. Visa intresse – det smittar av sig

Det kan ibland vara lätt glömma att det inte bara är barnets koncentration som är viktig. Om man som förälder håller på med annat under läxläsningen – vad säger då att ens barn inte gör desamma? Att titta på nyheterna eller laga mat samtidigt är alltså inge bra idé. Visa istället närvaro och engagemang, genom att lägga allt annat åt sidan.

4. Var positiv och peppande

Bästa sättet att få ett barn positivt inställd till skolarbete är att föregå med gott exempel. Genom att visa ett genuint intresse att ha kul lär man barnet att göra desamma – en negativ inställning kan annars lätt smitta av sig.

5. Gör läxläsningen till en god vana

Genom att göra läxläsningen till en vardagsrutin undviker man att det krockar med annat – som kan ta fokus. Vet barnet redan om att det är dags att läsa läxor direkt efter maten, kan man undvika att det blir en diskussion. Och istället kan man lägga energi på att göra det till en trevlig stund tillsammans.

Kickstarta vårterminen med My Academy: Låt ditt barn få en fördel i skolan med professionellt och individuellt anpassat studiestöd.

 Tidsbrist? Kolla in enkla knepet:

För den som vet att ens barn behöver extra stöd, men känner att det är svårt att räcka till finns en enklare lösning – som inte behöver kosta skjortan.

My Academy är Sveriges största läxhjälpstjänst och har redan hjälpt tiotusentals elever att höja betygen och nå sin fulla potential. Med hjälp av utbildade studiecoacher tar man fram en individuellt anpassad plan, så att man som förälder kan känna sig trygg med att ens barn får precis det stöd hen behöver.

Kontakta enkelt My Academy via länken nedan, det tar bara någon minut och ofta får man svar redan inom 24 timmar.

Klara vårterminens mål med My Academy. Tjänsten erbjuder upplägg för elever i alla åldrar och för alla olika behov.

Nästa artikel