Världens modernaste flygplats

Njut av en simtur i poolen, spela squash och shoppa. På den femstjärniga flygplatsen Hamad International Airport blir en dag i transit allt annat än tråkigt.Här är flygplatsen som kallas för världens modernaste.

Flygplatsen i Doha, Qatar – Hamad International Airport, är porten till Asien, Europa och USA. 80 procent av alla resenärer på flygplatsen är på genomresa, men att tillbringa tid på Hamad flygplats är allt annat än tråkig väntan.

Flygplatsen ena del öppnades 2014 (andra delen öppnar under 2015) och det märks att den är splitterny. Allt är hypermodernt, fräscht och exklusivt – och det är ingen trängsel på de 600 000 kvadratmetrarna som kan hantera upp till 8 700 passagerare per timme och 50 miljoner passagerare per år när den är helt färdigbyggd.

Flygplatsen imponerar med sin storslagna arkitektur och design och naturliga ljusinsläpp. Här finns saker att göra både för vuxna och barn.

Den som tycker om att shoppa lär inte bli missnöjd. Här finns 70 000 kvadratmeter bara med butiker och restauranger.
– Det går enkelt att stanna bara här i 25 timmar, säger Daisy-Ellen Omissi, Qatar Airways, när hon visar runt i shoppingdelen.

Här finns exklusiva märken som Hermès, Armani, Rolex, Mulberry och en miniversion av brittiska Harrods.
– Priserna här är 5-15 procent billiga än i centrala Doha. Dessutom finns fler märken här, säger Catherine Quarm, manager, Duty Free.
Det finns 30 restauranger och caféer som ger ett stort utbud av global och lokal matkultur. Här finns champagnebarer och delikatessbutiker perfekta att ta en tur i för den som letar efter en exklusiv gåva att ta med sig hem.

Flygplatsen har också en spaavdelning där det går att få massage, ta en bastu eller kanske simma i poolen. Här är det lugnt och tyst, den som vill slippa all flygplatskänsla kan enkelt koppla av här. För den som vill träna finns även ett modernt gym och squashbanor vilket uppskattas av de passagerare som vill röra på sig efter många timmars sittande på flygplan.

För den som vill surfa finns stationer med datorer och för barnen finns lekplatser som distraherar i många timmar. Naturligtvis finns det även lounger med stora möjligheter att arbeta, äta gott eller bara vila.

Hamad International Airport är utformad så att resenärerna slipper så mycket trängsel och stress som möjligt bland annat genom högteknologisk passkontroll och rullande band som transporterar resenären fram till gaten. Inget mer spring för att hinna med ett flygplan, flygplatsen andas lugn och ro – och effektivitet.

Nästa artikel