Flygresan för finsmakaren

Trött på dålig flygplansmat? Då har du missat Qatar Airways fantastiska meny som platsar på vilken lyxrestaurang som helst.Menyn och vinlistan i Business class är noga utvald av några av världens främsta kockar och vinexperter.

Flygplansmat är ofta förknippat med smaklösa köttbitar och simmiga grönsaker. Men det finns flygbolag som satsar på att resan ska vara mer än en transportsträcka. Qatar Airways vill ge sina resenärer en kulinarisk upplevelse medan de flyger och det är inte för inte som deras Business Class anses vara bäst i världen. Den fantastiska maten som serveras på flyget mellan Stockholm och Doha skulle passa på vilken stjärnkrog som helst.

Resenärerna i Business Class blir varmt välkomnade av kabinpersonalen som snabbt serverar drycker redan innan planet lämnat gaten. Ett glas av den franska champagnen Billecart-Salmon är en bra start på en flygresa med stil, dessutom passar det bra till den lilla smakretaren med sill och rågbröd som serveras efter starten.

I Business Class anpassas serveringen efter gästernas behov och inte tvärtom. Den som är trött kan ta sig en tupplur för att sedan få sin mat serverad när hungern faller på.

Resenärerna får välja ur en lyxig meny med flera rätter och blir serverade förrätt, varmrätt och efterrätt. Rätterna är komponerade av några av världens mest välrenommerade kockar och kan anpassas efter särskilda dieter eller allergier.

Exempel på rätter som kan förekomma i menyn:

Förrätter:
Klassisk arabisk meze med hummus, tabouleh och fetaostsallad. Servas med arabiskt bröd.

Lufttorkat kött med picklade grönsaker. Serveras med rapsfrön och senapsdressing.

Svampsoppa med körvel och vispad grädde. Serveras med vitlöks-gnocchi och tomat.

Varmrätter:
Aubergine, solmogna tomater och ost tart serveras med en sparrissallad och röd paprika-pesto.

Vitlökskyckling med jordnötssmör squash masala serveras med spenat upma och kachumer raita (indiskt).

Halstrad filé på kolja med saffranskräm serveras med vitlöksstekt gnocchi och tomater.

Efterrätter:
Ett urval av säsongens frukter

Kladdkaka med körsbärs coulis och yoghurtglass

Gourmet sorbet med röda vinbär, hallon och blåbär

Osttallrik med kex, vindruvor och chutney

Precis som maten är vinlistan noga ihopsatt av specialister som varje år testar tusentals viner för att få den perfekta mixen och bästa kvaliteten. Vad sägs om utsökt Champagne, ikonisk Burgundy, Bordeaux eller portvin som lagrats i 40 år?

Qatar Airways har vid flera tillfällen blivit belönade på galan Business Traveller Cellars In The Sky Awards för sin fantastiska vinlista, så den som reser i Business Class hos Qatar Airways blir garanterat imponerad.

Nästa artikel