Du kan göra skillnad – här är 6 anledningar att bli månadsgivare redan idag

Krig, svält, katastrofer och att tvingas fly. Det är verkligheten för miljontals människor runt om i världen, och södra Afrika är inget undantag. Länder i södra Afrika kantas av orättvisor, konflikter, utbredd fattigdom och förödande naturkatastrofer. Afrikagrupperna stöttar lokala organisationer som kämpar för långsiktig och hållbar förändring som verkligen gör skillnad.

Nu kan du vara med och göra skillnad! Här listar vi några anledningar till varför du borde bli månadsgivare hos Afrikagrupperna – redan idag.

1. Tusentals kvinnor och barn dör i osäkra förlossningar

Var elfte sekund dör en gravid kvinna eller ett nyfött barn. Så här kan det inte fortsätta – alla ska ha rätt till en säker förlossning. Afrikagrupperna stöttar organisationer som Aktion för landsbygdsutveckling och miljö (ADRA) som kämpar för allas rätt till en säker förlossning på Angolas landsbygd. Ett område som annars kantas av långa avstånd, dåliga vägar och osäkra transporter, vilket ökar riskerna – inte minst för gravida.

2. Klimatkrisens offer blir allt fler

Extremväder blir allt vanligare och varje år dör 1,7 miljoner barn under fem år till följd av miljöfaktorer, siffran spås bli högre för varje år.  Tidigare i år svepte ett extremt regnoväder in över Sydafrikas östkust och skapade fruktansvärda översvämningar. Tusentals hem förstördes och över 450 personer miste livet. Än idag saknas minst 80 personer.

– Jag kan inte sova, jag kan inte äta, säger Ncane Hlophe som saknar fem av sina familjemedlemmar.

Här jobbar Afrikagruppernas partnerorganisationer för att de drabbade ska kunna bygga upp sina liv igen – både fysiskt och psykiskt.

3. Företag exploaterar

Människor drivs även från sina hem när gruvbolag tar över åkrar och exploaterar hela samhällen. Människor förlorar sitt levebröd och tvingas fly. Fikile ville stoppa gruvbolaget Tendele i KwaZulu-Natal-regionen i Sydafrika, när hon plötsligt dödades i sitt hem. Genom att bli månadsgivare är du med och står upp för mänskliga rättigheter och för att ingen ska behöva gå samma öde till mötes som Fikile.

4. Människor utsätts för extremistattacker

Miliser plundrar, bränner och hugger ihjäl människor i sina egna hem. Människor tvingas fly för sina liv, bort från sina hem och allt de känner till. Ett exempel på detta är Cabo Delgado i Moçambique. Här har sedan attackerna startade 2017, över 4 000 människor dödats och nästan en miljon tvingats på flykt. Bli månadsgivare hos Afrikagrupperna för att stötta människor på flykt!

5. Vård till människor på flykt

När människor tvingas på flykt ökar risken för sexuellt våld, sexuellt överförbara infektioner och oönskade graviditeter. Behovet av vård blir då mer akut. AMODEFA har öppnat kliniker för människor på flykt från Cabo Delgado i Moçambique. Men mer stöd behövs för att deras livsvikta arbete ska kunna fortsätta. Som månadsgivare hos Afrikagrupperna är du med och stöttar AMODEFA.

6. Var åttonde dödsfall i världen beror på luftföroreningar

Hårdast drabbat är utvecklingsländer och människor som lever i utsatthet. De största bovarna är kolkraftverk som bara i Sydafrika orsakar över 2 200 dödsfall varje år. Promise Mabilos barn har drabbats hårt och blivit sjuk av den dåliga luften i Sydafrika.

– Jag måste kämpa för mina barns hälsa och säkerhet, säger Promise.

Om Afrikagrupperna

• Afrikagrupperna är en ideell, partipolitisk och religiöst obunden solidaritetsorganisation med en vision om en rättvis värld. 
• Afrikagrupperna bedriver inget eget utvecklingsarbete utan samarbetar med partnerorganisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. 
• Afrikagrupperna har tre temaområden: SRHR, Mat och markrättigheter samt Naturresurser, företag och mänskliga rättigheter.

Nästa artikel