Tips: Så kan du stötta ditt barn i skolarbetet

Ett stöd i skolarbetet blir allt viktigare för ungdomar i Sverige, men ändå visar undersökningar att hela 35 procent saknar just det.
Här är bästa tipsen på hur man som förälder kan underlätta studietiden för eleverna.

Klara höstterminens mål med Studybuddy. Tjänsten erbjuder upplägg för elever i alla åldrar och för alla olika behov.

Tiden och kunskapen kan ofta bli knapp för föräldrar med barn i skolåldern. Då är det en väldigt bra lösning att ta in ett utomstående stöd som kan hjälpa till med skolarbetet.

Hos Studybuddy jobbar personer som själva studerar på högskola och universitet – detta för att få en närhet till eleverna de hjälper. Ibland hjälper de till i specifika ämnen, men ibland finns de där främst för att stödja och strukturera studierna. Men det tar ändå inte bort vikten av ett stöd från föräldrarna. Det finns många lätta, men väldigt viktiga, sätt som man kan stötta sina barn på. Här är några.

1. Prata med barnen
Visa att du intresserar dig för barnets skolgång genom att fråga dem vad de har lärt sig och vad de har gjort under dagen. Med fördel tar man en liten pratstund när man får en lugn stund hemma.

2. Visa ditt stöd i läxläsningen
Att bara finnas där när skolarbetet ska göras hjälper redan mycket. Låt barnen försöka på egen hand och hjälp till där du märker att det behövs. Känn dig inte dålig om kunskapen eller tiden inte alltid räcker till – det finns alltid utomstående hjälp att ta till!

Klara terminens mål med Studybuddy. Tjänsten erbjuder upplägg för elever i alla åldrar och för alla olika behov.

3. Gör annat än läxor tillsammans på fritiden
När man stöttar sitt barn i skolarbetet handlar det inte alltid om att rent konkret hjälpa till med läxor. Kom också ihåg att det finns mycket mer i vardagen än bara skola: Hitta på saker tillsammans som ger ny energi för att plugga igen. Barn vill ha uppmärksamhet, om det sedan handlar om att pyssla tillsammans eller att leta Pokemons spelar mindre roll för dem.

4. Dela med dig av din erfarenhet och kunskap
Genom att visa att du också en gång har gått i skolan och vet vad det handlar om kan du skapa en närhet till ditt barn. De lyssnar gärna till hur det var förut och kan på så sätt även lära sig av din erfarenhet.

5. Följ upp ditt barns skolgång
Följ upp hur det går i skolan: Prata med lärare eller läxhjälp och diskutera hur ditt barn utvecklas. På så sätt kan du ha koll även om stödet i skolarbetet kommer utifrån.

Studybuddy har pedagogiken och kompetensen: Ta hjälp av erfarna studybuddies och du kommer garanterat se resultat i barnets skolarbete.

Nästa artikel