Det är bara några månader kvar av läsåret. Viktiga prov och uppsatser börjar hopa sig i skolan – och för att klara målen gäller det att hitta en fungerande studieteknik. Här är bästa tipsen på hur man som förälder kan lära eleverna att studera mer effektivt.
När skolan inte klarar av att ge tillräckligt stöd hamnar mycket ansvar på ungdomarna, deras föräldrar och studierna på hemmaplan. Men ofta är tiden och kunskapen knapp för föräldrar med barn i skolåldern, något som får många familjer att ta in stöd utifrån som kan hjälpa till med skolarbetet.
Hos den hyllade läxhjälpstjänsten Studybuddy jobbar personer med toppbetyg på landets universitet. Tillsammans med eleverna ser de till att strukturera studierna, och ger samtidigt ett välbehövligt stöd i plugget. Men det finns också många lätta, men väldigt viktiga, metoder som föräldrar själva kan lära ut till sina barn. I den här listan har studybuddyn och handelsstudenten Jessika Bengtsson delat med sig av sina fem bästa tips till att plugga mer effektivt och få högre betyg.
1. Lägg bort mobilen
För att verkligen kunna lära sig något är det viktigt att man har fullt fokus på uppgiften framför sig – något som blir svårt om man sitter med mobilen samtidigt.
”Mobilen skickar ständiga signaler som hela tiden tar en liten del av din uppmärksamhet. Det går att jämföra med att köra bil. Du kan ju inte ha full fokus på vägen om du samtidigt hela tiden vill scrolla genom Instagram eller skicka ett sms”, säger Jessika Bengtsson.
2. Sätt ett mål
Det spelar ingen roll om det gäller ett kortsiktigt mål kring vad som ska vara gjort innan pausen, eller ett långsiktigt mål kring vilket betyg man vill uppnå på provet om två veckor. Att ha något att sträva mot gör allt så mycket lättare.
”Bara genom att ta fem minuter och sätta upp en plan kommer du vara ett stort steg på vägen mot en effektivare studieteknik”, säger Jessika Bengtsson.
3. Ta pauser
Intervallträning är en högst effektiv träningsform. Det gäller skolarbete också. Prova att plugga 50 minuter, följt av en paus på 10 minuter. Upprepa tre gånger och ta sedan en timmes vila med någon form av näring och lite motion för att ge hjärnan syre.
”Det är effektivare än man tror! Under de 50 minuterna du pluggar ska det vara 100 procent fokus på plugg och under de 10 minuterna som är pluggfria är fokus 100 procent på att vila hjärnan och ge den tillräckligt med energi”, säger Jessika Bengtsson.
4. Tro på att du kan
Mycket sitter i huvudet. Hur meningslöst det än känns ska man aldrig sluta tro på sig själv – alla kan klara det mesta, det tar bara lite olika lång tid från individ till individ.
”Tänk på något du är bra på och fundera över hur du har blivit så bra på det. Antagligen är det för att du har övat, övat och övat. Så ta ett område i taget och börja öva på det tills du börjar förstå hur det hänger ihop. Sedan tar du nästa och tränar på det. Efter ett tag kan du gå tillbaka och kolla hur mycket du faktiskt har lärt dig”, säger Jessika Bengtsson.
5. Börja direkt
Alla har vi någon gång tvingats sitta och panikplugga kvällen innan ett stort prov. Det är dock inget att rekommendera. Jessika Bengtsson trycker på vikten av att börja plugga i tid.
”Att börja direkt leder inte bara till minskad stress dagen innan provet. Det ger dessutom tid att ställa frågor till läraren, gå igenom svåra områden och att bara repetera allt på kvällen innan provet. Dessutom kommer du ha tid att diskutera det du har kommit fram till med kompisar”, säger Jessika Bengtsson.