I över ett års tid har Philip Larsson hjälpt elever med studierna.
Själv studerar han automation och mekanik på Chalmers i Göteborg och att vara så nära i ålder till eleverna och vara i studielivet själv underlättar, tycker Philip Larsson.
– I den åldern vill de gärna ha någon i sin egen ålder som de respekterar och kan se upp till, säger han.
Det är dags att damma av skolböckerna och ställa väckarklockan på ringning – något som kan kännas motigt efter ett skönt sommarlov. Men med lite hjälp på traven kan terminen däremot bli mycket lättare.
Oftast finns kunskapen, men det är inte alltid man vet hur man ska använda och utnyttja den på rätt sätt.
Det är här Studybuddy kommer in och erbjuder ett stöd i plugget av toppstudenter. En studybuddy fungerar mest som ett stöd när eleven ska plugga hemma. Genom att finnas där och hjälpa när man fastnat sparas mycket tid och eleven blir mycket tryggare i sig själv.
– Oftast pluggar eleven på själv som vanligt, men jag vill heller inte bara sitta bredvid och vänta på att uppgifterna ska vara klara. Jag vill gärna att de ska diskutera uppgiften högt: Vad är problemet i uppgiften? Hur ska vi lösa den? Vad är svårt? säger Philip Larsson.
Många har inställningen att de helst bara ska bli klara så fort som möjligt med uppgiften, utan att alla gånger tänka på hur och varför de löste uppgiften.
– Många vill bara traggla sig igenom uppgifterna så fort som möjligt, men jag vill gå igenom det med dem för att se att de verkligen förstått uppgiften. Det här är ju för att hjälpa dem, annars får de ingenting ut av att räkna uppgifterna.
Studybuddy erbjuder upplägg för elever i alla åldrar och för alla olika behov.
I sitt jobb som studybuddy ser Philip Larsson många elever göra framsteg. Det allra tydligaste framsteget är ändå självförtroendet hos eleverna.
– I början vill vissa inte ens försöka sig på en uppgift som ser svår ut, men jag vet att de vet hur de ska lösa den. Det kan vara exakt samma lösning som på de tio föregående uppgifterna, men de tror inte på sig själva. Då säger jag att de ska försöka och plötsligt inser de att de vet hur man ska göra. Med tiden blir självförtroendet bättre och de vågar testa mer på egen hand.
Framstegen kan även vara mer konkreta än så.
– Elever har sms:at mig och berättat att de lyckats höja sina betyg. Även om det till en början känts jobbigt att plugga efter skolan märker man då att de ändå uppskattat hjälpen och att de är nöjda med sig själva!
Studybuddys framgångsrecept grundar sig i att de endast anlitar studenter med toppbetyg i sina ämnen. Tanken är såklart att de ska ha den rätta kunskapen för att hjälpa, men man vill också skapa en närhet mellan studybuddyn och eleverna som får hjälp. Det får man genom att ha unga personer som själva är mitt uppe i studierna.
– Gymnasieelever lyssnar mer på oss yngre än på de vuxna lärarna. Jag minns själv att det var så på gymnasiet, man vill gärna ha någon i sin egen ålder som man respekterar och kan se upp till.