Studybuddyn Esmeralda: ”Vi kan förklara på ett annat sätt än läraren”

På läxhjälpsföretaget Studybuddy jobbar endast personer som själva är studenter – för att få en närhet till eleven som behöver hjälp. Det är en bra sak, tycker Esmeralda Andersson som jobbar som Studybuddy, eftersom de kan förstå och förklara på ett annat sätt än till exempel skolans lärare.

Studybuddy har läxhjälp för allas behov. Här kan du läsa mer och ta del av deras tjänster.

Ibland kan det vara tufft att styra upp studierna på ett smart sätt i vardagen. Då kan det vara bra med ett stöd som kan ge tips på studieteknik eller hjälpa till med ett visst skolämne.

Det här är något KTH-studenten Esmeralda Andersson jobbar med vid sidan av sina studier, nu för tredje året. Till en början hjälpte hon två elever och idag är hon studybuddy åt tre elever.

– Jag hjälper två av dem med matte, men till stor del hjälper jag allmänt med hur de ska lägga upp plugget. Vi går igenom planering, vilka prov som kommer och jag ger dem tips på hur de kan strukturera studierna, säger Esmeralda Andersson.

De som jobbar som studybuddies är uteslutande studenter själva. Det för att ha en närhet i ålder till eleverna som får hjälp.

– Vi kan förklara saker på ett annat sätt än vad kanske läraren förklarar. Ibland kan läroboken förklara på ett invecklat och gammalmodigt sätt, då kan jag lägga fram det mer ungdomligt och förenklat, säger Esmeralda Andersson.

Studybuddy jobbar mycket med matchningen av studybuddy med elev för att se till att det finns rätt personkemi dem emellan. Esmeralda Andersson har alltid varit nöjd med sina egna matchningar och uppskattar att Studybuddy lägger så stor vikt vid det.

– Jag är jättenöjd med mina matchningar. Det är jättebra att man själv utifrån en databas kan se vilka studenter som behöver hjälp och där hitta någon som passar ihop med en själv. Jag tycker det är bra att man inte blir tilldelad vem som helst, för det är väldigt viktigt att vara samspelta, säger Esmeralda Andersson.

En av de fina sakerna med att jobba som studybuddy är att se framsteg hos eleverna.

– Det är väldigt givande att se att eleverna gör framsteg. Dels märker man att de får en större säkerhet och vågar ta för sig mer. Sen har jag också fått höra att det syns på betyget, så det är jättekul, berättar Esmeralda Andersson.

Varför skulle du rekommendera personer att använda sig av Studybuddy?

– Framförallt märker jag att det är lättare för eleverna att få saker gjorda. Även om man är duktig i skolan är det lättare att ta tag i saker om det är någon som sitter bredvid en. Vissa gånger hjälper jag inte ens till med så mycket kunskap, utan det är bara det att jag finns där och kan bolla idéer och tankar.

Studybuddy ger trygghet i vardagen och är en oersättlig hjälp för unga studenter.

Nästa artikel