KTH-studentens smarta tips: Så lyckas du på nationella proven

Tiden är här då nationella proven ska skrivas i hela Sverige. Provresultaten är viktiga både för den enskilda elevens betyg, men även på riksnivå för att se hur svenska skolan står sig mot andra länder. Hanna Linn plugga teknisk fysik på civilingenjörsprogrammet på KTH och har tre års erfarenhet som studybuddy. Här är hennes bästa tips inför nationella proven.

Maxa resultatet på nationella proven: Studybuddy hjälper elever att bredda sin kunskap och nå sina mål.

Det är inte lätt att hitta tid för att plugga inför de nationella proven samtidigt som det vanliga skolarbetet ska skötas. Hur tidigt ska man börja plugga inför dem och vad ska man fokusera på? Studybuddyn Hanna Linn har de bästa tipsen.

– När jag själv skrev proven för några år sedan hade jag ingen taktik. Men nu när jag går på universitetet och ser tillbaka så hade jag nog börjat plugga åtminstone en månad innan, säger Hanna Linn medan hon tänker tillbaka.

Dessutom vet hon nu exakt hur hon hade förberett sig inför de nationella proven.

– Bästa sättet är att börja med att bläddra igenom matteboken för att se om det är något man inte har förstått. Då får man kolla upp det och öva på det, istället för att fokusera på den kunskap man redan har.

Hanna Linn poängterar att man ska se upp för att tro att man redan har all förkunskap som behövs. Fastän man har kunskapen kan det ändå vara svårt vid provtillfället då de nationella proven är utformade på ett sätt som man inte är van vid.

– Jag minns att jag tyckte att jag hade förkunskaperna, men när jag väl skrev provet så förstod jag inte upplägget, berättar Hanna Linn.

För att undvika det här tycker hon att det allra viktigaste inför proven är att plugga på gamla prov.

– Det är väldigt viktigt att öva på själva utformningen av provet och lära sig hur frågorna ställs. Kolla facit också för att se hur utförliga svar som krävs: Räcker det att skriva bara ”3” eller behöver du skriva ut ”3 längdenheter”? Det är onödigt att bli utan poäng även om du egentligen har gjort uträkningen rätt, säger Hanna Linn.

Det kan dock vara svårt att få till de här förberedelserna helt på egen hand. Då kan det vara bra med ett utomstående stöd i en person som själv nyligen har varit i samma situation, till exempel en studybuddy som Hanna Linn. Hos Studybuddy kan man själv välja upplägg utifrån hur mycket hjälp man behöver.

Hanna Linn har själv hjälpt elever inför de nationella proven i form av intensiva upplägg där eleven har mycket undervisning under en kortare tid. I dessa fall är det viktigt att först gå igenom hela den kurs där eleven vill ha hjälp, för att sedan öva på gamla prov.

– Jag upplevde att det var till stor hjälp för eleverna. Jag förklarade något ganska grundläggande och då var det många som inte hade koll på det. När vi efter det kollade på gamla prov såg vi att de inte hade kunnat svara på frågorna om de inte hade vetat det, säger Hanna Linn.

Vad skulle du slutligen ge för tips när man väl sitter och skriver provet?
– Ta det lugnt. Det finns ändå en del tid och om du fastnar på någon uppgift är det bara att gå vidare till nästa. Jag brukar lägga en liten stjärna vid de frågorna så att jag vet vilka jag ska gå tillbaka till när jag har avklarat de frågor jag kan.

Svårt att få struktur inför nationella proven? Studybuddy hjälper till med den lösning som passar just er familj bäst.

Nästa artikel