KTH-studenten tipsar: Så kommer du igång med studierna till höstterminen

Det är härligt, och viktigt, med sommarlov från skolan, men att komma tillbaka efter den långa ledigheten kan ibland vara tungt. Det är helt naturligt att glömma saker och komma ur studietempot under lovet, men hur tar man sig tillbaka igen? KTH-studenten Axel Bååthe ger sina bästa tips.

Studybuddy har hjälp för alla ämnen och för alla åldrar. Här kan du läsa mer om deras tjänster!

Redan som 15-åring inledde Axel Bååthe sina studier på KTH. Idag är han 19 år och läser sin master i flyg- och rymdteknik. Förutom en civilingenjörsutbildning sitter han på många bra tips för att upprätthålla en bra studieteknik, särskilt efter en lång ledighet.

– Jag tror det är bra att börja med att lägga upp mål: Vad vill man åstadkomma det här året, den här terminen och den här månaden? Här är det bra att ha olika steg i målsättningen och att lista konkreta saker som kommer ta en dit, säger Axel Bååthe.

Axel Bååthe.

Ett mål kan till exempel vara att man vill höja sitt betyg i matte från ett E till C. Då kanske man kan lägga upp ett delmål att nå betyget D under höstterminen för att ha något på vägen att sträva efter.

För att lättare göra upp en plan tycker Axel Bååthe att en bra sak är att ta kontakt med läraren, som faktiskt finns där för att hjälpa eleverna.

– Fråga läraren vad du behöver förbättra. Jag tycker det är många som inte vågar utnyttja den här resursen, men läraren finns ju där för elevernas skull och det ska man ta vara på!

Om kunskapen har fallit i glömska under sommaren kan lite repetition vara på sin plats. För att repetera på bästa sätt föreslår Axel Bååthe att man samlas med sina kompisar på ett mysigt café för att gå igenom det man lärde sig innan lovet.

Viktigt att komma ihåg är ändå att det är helt naturligt att glömma saker och det är ingenting att skämmas över.

– Det ligger ju i människans natur att glömma saker. Man behöver inte skämmas eller vara rädd för det, man ska komma ihåg att man aldrig är ensam om att glömma saker!

Det här är något som Axel Bååthe upplever att elever kämpar mest med när det är dags att återvända till skolan efter sommarlovet.

– Många verkar ha ångest över att de har glömt saker och stressar upp sig för det. Men en stressad hjärna fungerar inte på ett optimalt sätt, utan då gäller det att lugna ner sig och peppa sig själv istället.

Han menar att många underskattar sin kunskap och kan egentligen mycket mer än vad de tror. Det är viktigt att våga ha ett bra självförtroende och att tro på sig själv, då kommer man även prestera bättre.

Vad kan man göra för att jobba på sitt självförtroende då?

– Våga peppa dig själv och var nöjd över bra saker du gör. Det här gäller allt från små saker som att du lagat en god middag, till att du skrivit en riktigt bra uppsats. Det är så lätt att gräva ner sig i negativa saker man gjort och då kommer hjärnan ofta ihåg de sakerna bättre än de positiva. Men om man vågar vara nöjd och fira det man gjort bra kommer man komma ihåg de sakerna allt bättre.

Studybuddy har pedagogiken och kompetensen: Ta hjälp av erfarna studybuddies och du kommer garanterat se resultat i barnets skolarbete.

Nästa artikel