Eleven: ”Jag kan vara mer öppen och vågar ställa frågor”

Högt tempo, ständiga utmaningar och hårda krav. Att många ungdomar upplever skolan som en stressfylld miljö är kanske inte så konstigt – men som tur är finns det hjälp att få. För gymnasieeleven Strahinja blev läxhjälpstjänsten Studybuddy vägen till framgång.

Tjänsten som hyllas av föräldrar och elever – så här fungerar det.

Strahinja läser till vardags tredje året på gymnasiet med inriktning natur/natur. Han är en ung kille som kämpar och sliter precis som alla andra – men i en tid där skolklasserna växer och uppmärksamheten till eleverna begränsas allt mer, blev också Strahinjas egen utveckling lidande.

Valet föll på Studybuddy – läxhjälpstjänsten som med sin populära metod har hyllats av både föräldrar och elever.
– Jag ville ha ett utbyte med någon som framförallt kunde matte och fysik på den nivån som krävs för programmet. Att ha någon att bolla idéer och tankesätt med, men även rent allmän hjälp med skolan, säger Strahinja.

Efter att ha parats ihop med sin personliga studybuddy, den 22-årige toppstudenten Julian som pluggar till civilingenjör på KTH, satte de igång med läxhjälpen. Två timmar åt gången, en dag i veckan.
– Det var jättebra. Vi klickade snabbt och det är väldigt avslappnat och skön stämning när vi sitter tillsammans och diskuterar och arbetar.

Ge ditt barn extra stöd från en Studybuddy! Här kan du anmäla ditt intresse, det tar bara några sekunder.

Julian blev som en lärare och kompis på samma gång, vilket också Strahinja också lyfter fram som en av de stora fördelarna med tjänsten.
– Åldern är väldigt viktig tycker jag. Just det här med att man får en annan inblick och en annan förståelse från en person som är i en nära ålder, säger han och fortsätter:
– Sen kanske det är skönare att ha någon som inte kommer betygsätta dig heller. Man kan vara mer öppen och våga ställa vissa frågor som man inte skulle göra till en lärare exempelvis.

Det dröjde inte heller länge innan resultaten började märkas. Strahinja fick en bättre förståelse i de ämnen han halkat efter i, samtidigt som mötena hjälpte honom att planera och få mer struktur på allt. Studybuddyn Julian förklarar att mycket ligger i just det, att skapa rutiner som håller resten av veckan och terminen.
– Det är högt tempo i både matte och fysik, plus andra ämnen, vilket gör att man behöver ha väldigt bra struktur. Jag hjälper Strahinja främst med det, att strukturera och vara pedagog. Jag kan förklara saker som läraren har varit otydlig med under lektionen, det är min roll, säger Julian.

Framtiden, den har duon redan klar för sig. Läxhjälpen kommer att fortsätta under hösten med nya hinder att övervinna och nya målsättningar att sträva mot.
– Det är roligt att hjälpa personer som vill satsa och att få vara en del i deras utveckling, säger Julian och avslutar:
– Nu satsar vi ännu högre, mot B och A för att eleven ska komma in på den utbildning han vill!

Populära hjälpen ligger bara några sekunder bort. Titta här hur enkelt du intresseanmäler dig!

Nästa artikel