Modeexperten: Mina 7 bästa tips för smartare nätshopping

Att hitta rätt i shoppingdjungeln är inte det allra lättaste.
Petra Tungården, en av Sveriges mest kända modeikoner och bloggare, ger här exklusivt sina 7 bästa tips på vad man bör tänka på när man shoppar på nätet.  – Ett absolut måste är att handla med återbäring, säger hon.

Petra Tungården är en 30-årig stylist, modeikon och bloggare. Hon har deltagit i flera TV-program – och blivit ett allt mer välkänt ansikte under de senaste åren. För Shoppingguiden listar hon här exklusivt sina 7 bästa tips på vad man bör tänka på när man shoppar på nätet.

1. Få pengar tillbaka på precis alla dina köp

– Bli medlem hos större varuhus som ger dig bonuscheckar att shoppa för. Handla allt på ett och samma ställe och samla poäng. I dag finns det nätsajter som erbjuder riktiga pengar tillbaka på alla dina inköp. Genom gratistjänsten Refunder kan du shoppa bland annat kläder, skor, inredning, leksaker och smink från 100-tals kända varumärken. När du handlat sparas din återbäring tills du uppnått 100 kronor. Efter det väljer du själv när du vill ha dina pengar in på ditt bankkonto.

2. Hitta rätt kläder utifrån din kroppstyp

– Vilka kläder passar just din kropp i? Är du ett äpple, päron, timglas, en rektangel eller omvänd triangel? Gör din research så kommer du aldrig mer göra ett felköp som blir hängandes med prislapp kvar i garderoben. Hitta en förebild med samma kroppstyp som du kan inspireras av.

3. Inventera och gör en shoppinglista

– Inventera garderoben och skriv en lista där du spaltar ner alla plagg svart på vitt. Vad saknar du? Rannsaka dig själv – hänger det redan tio svarta kavajer i garderoben behöver du inte ytterligare en. Låt klassiska plagg få kosta lite mer än trendplagg som ofta bara håller någon säsong. Hitta nyckelplagg som fungerar med det mesta i garderoben.

4. Jämför olika priser

– Nöj dig inte med första bästa pris – jämför en varas olika prissättningar. En tröja i butik kan finnas online för halva priset och det är information som det bara tar några minuter att få fram. Om så är fallet – prova i butik, köp online!

Petra Tungården

5. Välj rätt material

– Syna plagget i sömmarna. Håller priset kontra materialets livslängd? Undvik polyester, rayon och akryl som lätt blir noppriga och tappar formen. Blandmaterialen är oftast bäst. Naturmaterial är vanligtvis skönast mot kroppen. Siden, linne, ull och bomull är de vanligaste materialen i våra garderober. Satsa på kvalitet före kvantitet. Glöm inte att lägga ett extra öga på tvättråden. Orkar du verkligen med en tröja som kräver kemtvätt?

6. Bli ett rea-proffs

– Bli medlem och signa upp dig på dina favoritmärkens nyhetsbrev. Det belönar dig ofta med en förtur på reor och utförsäljningar. Med gratistjänsten Refunder får du sedan både rea-priset och pengar tillbaka på ditt köp. Om du aldrig hade köpt plagget till fullt pris så ska det inte spela någon roll om det är på rea, för du kommer ändå aldrig använda det.

7. Spara tid och energi

– Är du trött på att kasta dig in och ut ur provrum utan någon shoppinglycka? Lär dig vilka klädmärken som passar just dig och din kropp. Lägg det på minnet. Ofta har de mer etablerade märkena och kedjorna samma storlekstabeller för alla sina plagg. Vilket dessutom gör det enkelt för dig att beställa online och slippa folkmassorna på stan.

Nästa artikel