Vackra Kroatien – det solsäkra valet för dig

En omtalad blå grotta, underbara öar – och kristallklart vatten.
Därför är Kroatien ett måste för dem som söker sol och bad.
– Det finns inget klarare vatten i Europa, säger Amalia Apaza, resespecialist på Resia.

Se Resias reseförslag till Kroatien.

En flygtur på några timmar från Sverige till Split och därefter en och en halv timme med båt. Sedan är man på Hvar, en av Kroatiens vackraste öar med sina medeltida byggnader och böljande lavendelfält. Här är det soligt praktiskt taget jämt, det behagliga medelhavsklimatet i kombination med kristallklart vatten gör Hvar till ett uppskattat resmål i Medelhavet.

Nära Hvar finns ytterligare en pärla i den vackra Kroatiska övärlden.
– Åker man till Hvar får man absolut inte missa ön Vis. Det är otroligt vackert och där finns en fantastisk blå, lysande grotta som jag tycker att man måste besöka, säger Amalia Apaza.

Grottan heter Modra och solljuset som tar sig in i grottan ger ett mäktigt sken. Men i Modra är det förbjudet att bada så man kan endast resa in med båt. Tur då att den som vill slänga sig i kristallklart vatten har gott om andra val i landet.
– Det finns inte så många sandstränder i Kroatien utan det är mest klippor eller stenar som gäller. Det gör att vattnet är otroligt fint. Kroatien har nog det klaraste vattnet i Medelhavet och det är just detta som alla resenärer pratar om när de kommer hem, säger Amalia Apaza.

Amalia Apaza är specialist på sy ihop unika resor åt kunder som är sugna på att besöka den relativt okända ön Hvar. Men Amalia Apaza ser också ett ökat intresse för många andra destinationer i Kroatien, till exempel Dubrovnik som är känt för sin historia, kultur och fina stränder.
– De som åker till Dubrovnik ska absolut gå in i gamla stan med sin fantastiska ringmur och trevliga uteserveringar. Jag rekommenderar att man tillbringar minst en halvdag med att bara gå runt och beundra stadens vackra byggnader och charmiga gränder.

Sedan drygt 30 år är Dubrovniks historiska delar uppsatta på Unescos världsarvslista. Runt den välkända ringmuren finns kanoner uppställda och i muren syns gamla skotthål. Här kan man spendera många timmar med att promenera och njuta av utsikten.
– Ett hotell jag kan rekommendera är Argentina, som är femstjärnigt och ligger rätt nära centrum. Stränderna finns en bit utanför, men det är enkelt att ta sig mellan stränderna och stan med lokalbuss eller taxi.

Kroatien har varit medlem i EU sedan 2003 men har inte euron som valuta, utan kroatisk kuna.
– Priserna är ungefär 30 procent lägre än i Sverige om man ska äta, ta en drink eller åka taxi, säger Amalia Apaza.

Resia har stor vana att boka paketresor för dem som vill få ut lite extra av semestern och sätter ihop paket efter kundens önskemål. Klicka på länken nedan för att se förslaget till Kroatien.

Se Resias reseförslag till Kroatien.

Nästa artikel