Med hållbarhet i fokus: Så arbetar Stoneleigh

Publicerat: 2021-29-9

Stoneleigh är den nyzeeländska vinproducenten som tagit Sverige med storm: deras Stoneleigh Sauvignon Blanc är faktiskt Systembolagets mest sålda vita vin på flaska över 69 kronor. Förutom att producera uppskattade viner brinner de även för en fråga som ligger helt rätt i tiden: hållbarhet.

Med dess aromatiska och friska smak, med inslag av krusbär, päron, persika, svartvinbärsblad och lime, har Stoneleigh Sauvignon Blanc blivit många vinälskares självklara val, oavsett om det ska avnjutas tillsammans med en god bit mat, eller bara som det är.

Stoneleigh Sauvignon Blanc finns att beställa hem från systembolaget.se.

Receptet bakom framgångssagan stavas passion, hårt arbete och en filosofi som går ut på att ingripa så lite som möjligt under själva odlingsprocessen och i stället låta naturen göra sitt.

Just därför är det kanske inte heller så konstigt att allt Stoneleigh gör genomsyras av ett starkt miljö- och hållbarhetstänk – ett tänk som bland annat har belönat dem med den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ.

SWNZ är ett hållbarhetsprogram som startades 1997 med syfte att värna om miljön och etablera en industripraxis för ett hållbart arbete i vingårdarna. Bland annat innefattar det att nyttja vatten och elektricitet på ett miljövänligt och smart sätt.

En annan viktig fråga för Stoneleigh är bevarandet av den biologiska mångfalden i Wairu Valley, Marlborough, där de har sin vingård.

Klicka här för att lära dig mer om platsen Wairau Valley.

Deras arbete med detta innefattar bland annat att noggrant följa hur markerna och vattnet i området mår, att återställa våtmarker, samt säkerställa att bin och andra viktiga insekter och fåglar får föda.

Sedan 2010 har Stoneleigh även varit med och stöttat organisationen Marlborough Falcon Trust, vars fokus ligger på att rädda falkpopulationen i området, och totalt har de bidragit med över 6,5 miljoner kronor till deras viktiga arbete.

Med ett sådant brinnande engagemang för djur och natur är det kanske inte heller någon överraskning att Stoneleighs viner även är helt veganska och sedan en tid tillbaka certifierade av organisationen The Vegetarian Society.

Det finns alltså en hel del anledningar för Stoneleigh att vara stolta över sitt arbete.

Vill du också prova ett vin från en producent som bryr som miljö och hållbarhet på riktigt så finns vinerna från Stoneleigh att hitta på Systembolagets Nya Zeeland-hylla. De går även bra att beställa hem från systembolaget.se.

Nyfiken på vad vinmakaren Jamie Marfell har att säga om Stoneleighs arbete? Klicka här!

Nästa artikel