Från vingård till butikshylla – här är historien bakom Stoneleigh

Publicerat: 2022-29-4

I det stora lilla vinlandet Nya Zeeland har Stoneleigh producerat vin i över 40 år. Ett tacksamt klimat och en unik odlingsteknik är det som ligger bakom storsäljaren Stoneleigh Sauvignon Blanc. Så här gick det till när Stoneleigh blev det kvalitetsvin vi i dag känner till.

Historien har sin början år 1980 i regionen Marlborough, belägen i den norra spetsen av Nya Zeelands sydö. Landet sågs då inte som ett typiskt vinland, men med regionens unika klimat och vinodling på gamla flodbottnar har vin från Nya Zeeland blivit alltmer populärt med åren.

Stoneleighs vingård är belägen i hjärtat av Wairau Valley, och platsen är faktiskt avgörande för vinets höga kvalitet. Vinrankorna omgärdas nämligen av så kallade solstenar, som fångar in och fördelar solens värme över odlingarna under dagarna, och stabiliserar värmen under nätterna. Den processen säkerställer i sin tur druvornas mognad, och processen är unik för regionen.

Efter att man påbörjade tillverkningen kunde Stoneleigh lanseras som vin 1986, och efter det har det gått fort. I dag är Stoneleigh världsberömda för sina friska, fokuserade och livfulla viner, och deras Stoneleigh Sauvignon Blanc är faktiskt Sveriges mest sålda vita vin på flaska. 

Klicka här för att beställa hem Stoneleigh Sauvignon Blanc från systembolaget.se.

– Det är vinet som satte oss på kartan. Det handlar om att hålla det simpelt. När jag smakar på druvorna letar jag efter en bra balans mellan smakerna, berättar vinmakaren Jamie Marfell, som har jobbat med att ta fram viner för Stoneleigh sedan 2002.

Förutom att producera uppskattade viner så är något som ligger Stoneleigh lite extra varmt om hjärtat hållbarhet och miljö – något som tydligt genomsyrar hela deras verksamhet.

Mycket av deras fokus ligger på att bevara den biologiska mångfalden i Wairu Valley och arbetet med detta innefattar allt från att noggrant följa hur markerna och vattnet i området mår till att låta lokala biodlare behålla sina bikupor i vingårdarna för att gynna en naturlig pollinering och livlig flora.

Det dedikerade hållbarhetsarbetet har bland annat belönat dem med den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ.

Utöver storsäljaren Stoneleigh Sauvignon Blanc så erbjuder Stoneleigh i dag en rad andra viner, där Chardonnay, Pinot Noir och Riesling ingår.

Stoneleighs viner hittar man på Systembolagets Nya Zeeland-hylla, men den som vill kan även beställa hem dem från systembolaget.se. Klicka på länken här nedan för att läsa mer om Stoneleighs viner på Systembolagets hemsida.

Klicka här för att beställa hem vinerna från Stoneleigh.

Nästa artikel