Fem fakta: Det här visste du inte om Nya Zeeland som vinland

Publicerat: 2021-7-6

När man pratar om vin tänker många antagligen på länder som Frankrike och Italien. Men faktum är att Nya Zeeland är ett minst lika kvalitativt vinland. Bland annat kommer storsäljaren Stoneleigh Sauvignon Blanc härifrån.

Stoneleigh Sauvignon Blanc finns att beställa hem från systembolaget.se.

Här har vi listat fem spännande fakta om Nya Zeeland och deras vinkultur.

Ett ungt vinland

Nya Zeeland är ett ungt vinland, och trots deras i dag goda rykte var det först under 1980-talet som den kommersiella produktionen började ta fart på allvar. Under de senaste åren har landet gjort något av en raketkarriär på vinmarknaden och produktionen har mångdubblats.

39 000 hektar vinodlingar

Nya Zeeland rymmer i dag 39 000 hektar vinodlingar, som sträcker sig från världens östligaste vindistrikt på den varmare Nordön till några av världens sydligaste vingårdar på den kyligare Sydön. Stoneleighs vingård är lokaliserad i hjärtat av Wairau Valley, i Nya Zeelands största och kändaste distrikt Marlborough. Här görs bland annat Sveriges mest sålda vita vin på flaska över 69 kronor: Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Här hittar du mer information om vindistriktet Marlborough.

Varierande klimat och jordmån gör vinet unikt

I och med att Nya Zeelands vinproduktion sträcker sig över en stor del av landet råder stor variation i såväl klimat som jordmån mellan de olika distrikten. Detta gör också att Nya Zeeland kan stoltsera med viner av unik karaktär, gjorda på en rad olika druvor. Klimatet i Marlborough lämpar sig exempelvis extra bra för att framställa smakrika och intensiva viner.

Vill du veta mer om framtagningen av Stoneleighs viner? Här berättar vinmakaren Jamie Marfell mer!

Världens främsta tillverkare av viner på sauvignon blanc

Den spanska druvan Airén är världens mest odlade gröna druva. Men i uppskattning, spridning och kvalitativ mångfald är sauvignon blanc den mest populära gröna druvan efter chardonnay, och även den druva som har satt Nya Zeeland på vinkartan. Av Nya Zeelands 39 000 hektar vinodlingar står sauvignon blanc för runt 60 % av dessa, och det odlas i dag mer sauvignon blanc på Nya Zeeland än någon annanstans i världen. Det är även den druvan som används i Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Klicka här för att läsa mer om storsäljaren Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Nya Zeeländarna brinner för hållbar produktion

När det kommer till Nya Zeeländsk vinproduktion är hållbarhet A och O och många vinproducenter arbetar med minimerad vatten- och elförbrukning samt strävar efter biologisk mångfald i vingårdarna. Stoneleigh är inget undantag: som stolta innehavare av den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ, jobbar de med 100 procent hållbarhet. Dessutom är samtliga av deras viner veganska.

Du hittar Stoneleighs viner på samtliga Systembolag runtom i Sverige. De går även att beställa hem från systembolaget.se.

Nästa artikel