LISTA: Så kan man rädda livet på barn med gomspalt

Varje dag föds 550 barn med läpp-, käk- eller gomspalt, en missbildning som kan vara livshotande om man inte får rätt hjälp. Men på grund av fattigdom och brist på läkarhjälp blir många barn utan den livsviktiga operationen. Här har vi listat 5 orsaker till varför alla borde vara månadsgivare hos Operation Smile.

Vill du göra skillnad och ge barn hopp om en ny framtid? Bli månadsgivare redan idag.

• Var 3:e minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt. Det är 200 000 barn – varje år. Ansiktsmissbildningarna kan vara direkt livshotande och innebära ett liv i utanförskap. En enkel operation kan förändra livet och ge barn och vuxna möjlighet att leva ett värdigt liv.

• Många barn dör redan som spädbarn eller i unga år. Undernäring är en av de största riskerna med läpp-käk-gomspalt. Tack vare operationen kan små barn som tidigare inte kunnat amma, äntligen behålla maten och tillgodogöra sig all näring.

• Trots att operationen ofta inte tar mer än 1–2 timmar och kan kosta så lite som 2 400 kronor är det många barn runt om i världen som inte får den livsviktiga operationen, dels på grund av ekonomiska skäl, dels på grund av brist på medicinsk utrustning.

• Utanförskap och mobbning är något barn med läpp-käk-, eller gomspalt ofta utsätts för. Men en enkel operation kan göra stor skillnad och istället ge barnen ett sammanhang och inkludering. Barn som tidigare hållits gömda, på grund av rädsla, skam eller vidskeplighet, får äntligen ta del av gemenskap – i skolan, med kompisar och samhället.

• Operation Smile ger hopp och framtidstro! Unga vågar nu tänka stort och tro på sina drömmar.

Operation Smiles uppdrag är att med volontära sjukvårdsinsatser utföra operationer som ger barn och vuxna möjlighet att leva ett värdigt liv, de hjälper barn som annars inte skulle få hjälp. Organisationen är verksam i över 40 länder och har sedan starten 1982 genomfört cirka 300 000 operationer, främst i Afrika, Asien och Latinamerika.

För att Operation Smile ska kunna fortsätta med sina livsförändrande operationer behövs dock stöd. För så lite som 75 kronor i månaden kan du vara med och göra skillnad och se till att Operation Smiles livsviktiga arbete fortsätter!

Vill du göra skillnad och ge barn hopp om en ny framtid? Bli månadsgivare redan idag.


Nästa artikel