Lexxi föddes med läpp-käk-gomspalt – kunde inte äta eller tala normalt

För 9-åriga Lexxi fick livet en tuff start – hon föddes nämligen med läpp-käk-gomspalt. Spalten gjorde det svårt för henne att äta och att tala, och i skolan blev hon mobbad av andra barn. Men tack vare två operationer har hon fått ett nytt leende, och hennes liv tagit en ny vändning.

Som liten var Lexxi ofta sjuk och hennes mamma Elba undrade om det var hon som orsakat dotterns gomspalt – hon kanske hade ätit något olämpligt under graviditeten?

Det var först när Lexxi var åtta år som hoppet väcktes. Då fick Elba höra talas om organisationen Operation Smile, som helt gratis opererar barn med läpp-, käk- och gomspalt. Var det möjligt för Lexxi att få en operation?

Med hjälp av en lokal samarbetspartner kunde de göra den långa resan till staden Riohacha i Colombia, där Operation Smiles medicinska volontärer under en vecka skulle genomföra kostnadsfria operationer. Efter en läkarundersökning bedömdes Lexxi frisk nog för att opereras.

Ett drygt år senare har Lexxi opererats två gånger. Hennes läpp är inte längre kluven och även gommen är åtgärdad så att hon nu kan tala och äta utan svårigheter.

– Hon är så fin, och jag känner inget annat än lycka. Jag är verkligen tacksam mot alla som hjälpt oss, säger mamma Elba.

Nu har de möjlighet att återvända till Riohacha var tredje månad för att träffa en av Operation Smiles logopeder, som hjälper Lexxi att utveckla sitt tal. Efter operationerna ser Lexxie ljust på sin framtid.

– Jag hörde henne berätta för sina syskon om sina drömmar, att hon skulle älska att bli sekreterare, sjuksköterska eller läkare, berättar Elba.

Varje år föds 200 000 barn i världen med läpp-, käk- eller gomspalt och det är långt ifrån alla som får hjälp. Ofta innebär det ett livslångt lidande och utanförskap.

Genom att stötta Operation Smile med så lite som 75 kronor i månaden, kan du bidra till att barn som Lexxie får en ny chans i livet. Fler månadsgivare behövs för att de livsviktiga operationerna ska kunna fortsätta.

Nästa artikel