Barnen kastade sten på Joseph – på grund av hans missbildning

Sexårige Joseph var ett av alla tusentals barn som levde med obehandlad läpp-käk-gomspalt. På grund av missbildningen i hans ansikte fick han utstå svår mobbning och vägrade gå till skolan. I Filippinerna där Joseph bor är en operation långt ifrån en självklarhet. Här och i övriga Sydostasien drabbas cirka 1 barn per 500 födda av läpp-, käk- eller gomspalt. Det var just situationen i Filippinerna som födde idén om Operation Smile och hittills har över 30 000 operationer genomförts här.

Ge en julklapp som gör skillnad: Ge en gåva till Operation Smile!

– Han gick till skolan ett tag, men kom ofta hem gråtandes. De kallade honom ”läppspalten” och ibland kastade grannbarnen stenar på honom, berättar Josephs pappa, Julito.

Joseph, sex år, föddes med gomspalt och dubbel läppspalt, en missbildning som kan vara direkt livshotande för små barn då de inte kan ta nappflaska eller amma och få i sig näring. Lite äldre barn drabbas ofta av mobbning och utsatthet på grund av sitt utseende – några blir utfrysta, till och med av den närmaste familjen.

Joseph och hans familj bor i San Remigio, en fattig region i Filippinerna. För att överleva samlar familjen skrot, men det finns ingen chans i världen att de skulle ha råd att bekosta operationen som Joseph behöver. En bra dag får familjen ihop cirka 20 kronor. Men det räcker inte ens till bussbiljetten för att åka till sjukhuset i Cebu City, och än mindre för att bekosta den operation som Joseph behöver.

Ge en julklapp som gör skillnad: Ge en gåva till Operation Smile!

Men en dag fick Joseph och hans familj höra om Operation Smile, en organisation som med hjälp av volontärer hjälper barn med läpp-käk-gomspalt runt om i världen. Äntligen skulle Joseph få en operation och en nystart i livet!

– När vi skrevs ut från sjukhuset kunde Joseph inte sluta titta sig i spegeln. ’Åh, nu är jag väldigt stilig!’ utbrast han, berättar pappa Julito.

Operationen har inneburit mer än bara ett nytt leende för Joseph. Han har även börjat skolan igen, fått självförtroende och flera nya kompisar.

– Jag har många kompisar nu, tre bästisar, och ingen retar mig längre, säger han leende.

Nu kan du vara med och ge fler barn som Joseph en ny chans i livet. En chans att få vara barn, en chans till en ljusare framtid. Var 3:e minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt någonstans i världen, och många väntar på en operation.

Tack vare sina givare kan Operation Smiles volontärer fortsätta förändra livet för barn världen över.

Ge en julklapp som gör skillnad: Ge en gåva till Operation Smile!


Nästa artikel