GUIDE: Så får du en bättre vinupplevelse – från förvaring till servering

När man pratar om vin används ofta begrepp som kan vara svåra att förstå för den som inte är expert. Men det finns enkla tips och smarta knep som kan göra stor skillnad i din vinupplevelse. I denna guide har vi utgått från vinet Château Pineraie – en fransk Malbec som Dagens Nyheters vinskribent Alf Tumble har utnämnt till ett av de bästa röda vinerna för under 150 kronor i Systembolagets fasta sortiment.

1. Färg – tanniner är vinets klorofyll 
Vid tillverkning av rött vin pressas druvorna med skalet på och om druvan har ett tjockt och mörkt skal blir vinets färg mer tät och intensiv. Det är ämnet tanniner som finns i druvans skal som ger vinet dess färg. Ju längre vinet jäser med skalen desto högre blir tanninhalten och den röda färgen blir mer markant.  

Château Pineraie är ett vin gjort på druvan Malbec, som är känd för att ge mörkt röda och sträva viner. Tanninerna i Château Pineraie är milda jämfört med gammeldags viner gjorda på samma druva, som drar mer åt det kärva och torra hållet. Château Pineraie har en blålila nyans vilket är ett tecken på att det är ett ungt rödvin som tagits fram genom nyare metoder. 

2. Vindekantering – ett enkelt tips som gör stor skillnad 
Dekantering innebär enkelt uttryckt att man häller över vinet från dess flaska till en annan behållare, vanligtvis en karaff, innan servering. Syftet med detta är att mjuka upp tanninerna så att beskheten avtar och låta aromerna släppas lösa så att mer doft och smak kan frigöras. Vinet ska sedan serveras rumstempererat, runt 15–20 grader. 

3. Doft – smakupplevelsen börjar redan här 
Visste du att luktsinnet utgör 75–90 procent av smakupplevelsen av ett vin? Så glöm inte att ta in doften av vinet innan du smakar. För att doften ska kännas tydligt kan du hälla upp en liten mängd av vinet i ett vinglas av en större modell. Nästa steg blir att syresätta vinet genom att snurra drycken längst glasets insida. Stick sedan ner näsan djupt ner i glaset och andas in. När du doftar på Château Pineraie kan du känna toner av frukt, svarta bär, blåbär, vanilj och ekfat. 

4. Smak – hur ska den beskrivas? 
Ett vin kan ha flera olika dominerande egenskaper som träder fram i smaken. När man pratar om smaken på ett vin nämns ofta strävhet, fyllighet och fruktsyra. Chateau Pineraie är komplext och samtidigt balanserat med kraftfull doft och smak. När du smakar på vinet kan känna toner av svarta vinbär, blåbär och plommon som gör sig bra ihop med de lite mer kryddiga inslagen av ekfat, viol och vanilj.

Ett tips är att inte sluta ögonen när du smakar – forskning visar nämligen att luktsinnet är mer skärpt om hjärnans syncentrum stimuleras samtidigt. 

5. Matcha med mat – en perfekt kombo till kött 
Den höga tanninhalten i Château Pineraie gör att det passar bra till en god köttbit. Detta beror på att tanninerna rundas av och blir mjukare när de möter proteinerna i köttet, vilket ger en lenare och bättre smakupplevelse. En väl grillad flankstek, entrecote eller oxfilé låter Château Pineraie visa sig från sin bästa sida.

6. Förvara vinet – kanske till och med lagra det? 
Château Pineraie är ett vin som går bra att lagra och bör då förvaras svalt, mörkt och ostört. Om vinet får ligga och mogna en tid innan du korkar upp det kan smakerna mjuka och utvecklas ytterligare. Tänk även på att lägga vinet plant för att förhindra att syre kommer in i flaskan. 

Känner du dig nyfiken på att testa Chateau Pineraie? Då kan du klicka dig vidare här till Systembolagets hemsida för att kolla om det finns i din butik.

Nästa artikel