Den franska Malbecen från Cahors – ett område på uppgång

Runt floden Lot i sydvästra Frankrike breder Cahors vinodlingar ut sig och täcker hela 4000 hektar av marken där 80 procent är druvan Malbec. Vinerna från Cahors har gått från att kallas det “svarta vinet” på grund av sin mörka färg och strävhet till att bli förknippat med elegans och friskhet.

I Cahors har man odlat vin i mer än 2000 år och specialiserat sig på röda viner på druvan Malbec. Vinerna från området har tidigare varit kraftfulla och sträva med tydliga tanniner. I samband med att nya generationer tagit över vinproduktionen har man istället valt att satsa på mer eleganta viner. Den starka karaktären finns kvar, men tanninerna är ofta mjukare och inte lika kärva.

På 1990-talet identifierade man nio olika typer av jordmån i Cahors samtidigt som man studerade jordens karaktär och djup, lutningen på vingårdarna och deras höjd över havet. Med nya insikter och metoder lyckades man nyttja Cahors förutsättningar allt bättre. Efter det produceras vin med högre kvalitet där de typiska karaktärsdragen från sydvästra Frankrike fortsätter att träda fram.

Ett bra exempel på hur vinerna från området har utvecklats är malbecen Château Pineraie, som finns i Systembolagets fasta sortiment. Château Pineraies karaktär stämmer väl överens med Cahors typiska viner – det är ett kraftfullt men samtidigt nyanserat vin med elegant friskhet.

Cahors geografiska plats ger vinodlarna många fördelar. Området ligger på lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna vilket gör att vindar från olika håll tar sig in över odlingarna. På hösten kommer den speciella ”vent d’autan” med varm och torr luft från söder som ser till att druvorna mognar. Malbecdruvan trivs med denna vind eftersom den behöver vara ordentligt mogen innan den skördas. 

I vinkretsar beskrivs Cahors som ett område som är på stark uppgång – så har du inte testat ett vin från området är det dags att göra det. Som tidigare nämnt är Château Pineraie ett typiskt vin från platsen som dessutom är prisvärt och av hög kvalitet. Det har en tydlig smak av ung frukt, bär och plommon med en touch av fatkaraktär, kryddor och vanilj. Härliga smaker kombineras och blir till ett balanserat vin som faller många i smaken. Vinet gör sig bra tillsammans med en mör köttbit.

2023 firade Château Pineraie sju år på hyllan. Det är väldigt ovanligt att viner förblir i Systembolagets sortiment under så lång tid, vilket tyder på att det har varit och är mycket omtyckt. Klicka här för att kolla på vilket Systembolag du hittar Château Pineraie på. Du kan även beställa hem det till din lokala butik om det inte finns inne i sortimentet. Den nyaste årgången från 2022 är dessutom märkt med Systembolagets stämpel ”ekologisk”. En flaska kostar 139 kronor.

Nästa artikel