En smakrik Malbec för den som är nyfiken på franska ekologiska viner

Är du ett fan av fylliga franska viner och nyfiken på druvan Malbec? Då kan Château Pineraie vara ett vin helt i din smak. Med framträdande inslag av ung frukt, bär, plommon samt en touch av vanilj och kryddor kan du vänta dig en härlig smakupplevelse. Nu är dessutom den nyaste årgången från 2022 prydd med Systembolagets ekologiska stämpel efter fem års tid av konvertering.

Kring den lilla staden Cahors, som är belägen vid floden Lot i sydvästra Frankrike, odlas Malbec- och Merlotdruvor som ger exklusiva viner. I området ligger vingården Château Pineraie där de terrasserade odlingarna till 85 procent består av Malbec-rankor och till 15 procent av Merlot. 

Château Pineraie Malbec är ett vin av fin kvalitet som görs till hundra procent på Malbec, som också är den druva som Cahors-området är mest känt för. Druvorna handplockas och vinet lagras sedan varsamt på ekfat i 12 månader. Det filtreras endast lätt innan buteljering så att den fruktiga karaktären bevaras och de markanta smakerna tydligt finns kvar när vinet väl serveras. 

Inte nog med att vinet blivit så pass omtyckt att det numera finns att få tag på i 170 butiker, så har även Dagens Nyheters vinskribent Alf Tumble utnämnt Château Pineraie till ett av de bästa röda vinerna för under 150 kronor i Systembolagets fasta sortiment.

Château Pineraie Malbec är även ett hett tips om du är nyfiken på att lagra vin. Det är nämligen ett vin som gärna kan ligga och mogna en tid innan du korkar upp det, så att smakerna mjuknar och utvecklas ytterligare. Tips, lagra inte vinet stående. Då kan korken torka och krympa och syre kan komma in och förstöra vinet. Men om tålamod inte är din starka sida går det utmärkt att njuta av vinet precis så som det är just nu. 

För dig som uppskattar en vinflaska som är fin att ställa på matbordet eller ge bort i present kan vi tipsa om att Château Pineraie pryds av en vacker etikett med en tecknad vy från odlingarna i Cahors. Motivet föreställer den familjeägda vingården som har en lång och gedigen historia och den röda texten i vintagestil gör att du enkelt känner igen flaskan.

Att Château Pineraie har en plats i Systembolagets fasta sortiment gör att det är lätt att få tag på och finns i många butiker. Här kan du kolla om vinet finns i din lokala butik – annars kan du enkelt beställa det online och hämta ut det på valfritt Systembolag. En flaska kostar 139 kronor.

Den nyaste årgången från 2022 är dessutom ekologisk. Efter att ha varit under konvertering till att tilldelas märkningen ”ekologiskt” i fem år smyckas nu flaskan med den ansedda stämpeln.

Nästa artikel