Nu är den här – den ekologiska Malbecen från Cahors

Låt oss presentera Château Pineraie – en Malbec från odlingarna i Cahors. Ett prisbelönt vin som med sin starka karaktär tar dig med på en smakresa till södra Frankrike. Flaskan finner du i 170 butiker runt om i landet, och du hittar din närmaste butik på Systembolagets hemsida.

“Här har ni ett vin vars smak tar plats”, skriver Vinbanken – och det kan vi inte annat än instämma med. Château Pineraie är ett nyanserat vin med stark och framträdande karaktär, där smaken av ung frukt tydligt träder fram. Vinet når sin fulla potential när det avnjuts tillsammans med en mör köttbit.

Visste du att? I år firar Château Pineraie att det funnits på Systembolagets hyllor i hela sju år, vilket är väldigt ovanligt att viner förblir i sortimentet så pass länge. Det är väl, om något, ett bevis på att det är omtyckt av flera hushåll runt om i landet.

Något som också är värt att fira är att den nyaste årgången från 2022 är märkt med Systembolagets stämpel ”ekologiskt val. Det innebär en grönare produktion utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel. Innan en vingård kan certifieras som ekologisk krävs en tre år lång konverteringsperiod då man ställer om produktionen.

Familjen Burc har odlat vin i Cahors i södra Frankrike ända sedan 1400-talet. I generationer har man sett efter jorden, druvorna och tillverkningsprocessen och idag samarbetar 5:e och 6:e generationens vinodlare för att ta fram riktigt fina viner.

Här handplockas druvorna varsamt för att senare lagras 12 månader på ekfat vilket ger toner av vanilj, ek och viol. I kombination med de milda tanninerna ges en komplett smakupplevelse.

Smakar man på vinet kan man känna en intensiv bärig smak med inslag av svarta vinbär, blåbär och plommon. Till de bäriga smakerna adderas dessutom en touch av kryddighet vilket förhöjer upplevelsen.

Innan vinet buteljeras filtreras det lätt vilket gör att den fruktiga karaktären och de kraftiga smakerna bevaras. Doften är likaså mycket framträdande – fruktdriven med inslag av fatkaraktär, bär, ceder, lavendel och kaffe. 

Vinet är omtalat bland kritiker som har utsett det till ett högklassigt vin. Drycken har varit nominerad i flera internationella vintävlingar. Inte nog med det, 2020 tilldelades Château Pineraie silver i världens största och mest inflytelserika vintävling Decanter World Wine Awards

För att avnjuta vinet på bästa möjliga sätt är en bra idé att låta en maträtt som förstärker dryckens smaker bidra till helhetsupplevelsen. En väl grillad köttbit – förslagsvis flankstek, entrecote eller oxfilé är passande alternativ. När tanninerna möter proteinerna i köttet rundas de av och blir mjukare, därför gifter sig Château Pineraie och kött mycket bra. En komponent som också tillför härlig finess till middagen är en bearnaise- eller rödvinssås.

Vill du prova vinet? Då kan du hitta din Château Pineraie i 170 olika Systembolagsbutiker. Finns det mot förmodan inte där du befinner dig kan du alltid beställa det här via Systembolagets hemsida. Här kan du också kolla om en specifik butik redan har vinet i sitt utbud. En flaska kostar 139 kronor.

Nästa artikel