Så här slipper du dyra fuktskador på ditt tak

Fuktskador på taket kan orsaka skador som är dyra att åtgärda. Men genom att kontrollera taket regelbundet kan du undvika problem. Hos XL-BYGG får du hjälp med att hitta rätt material när du behöver byta tak.

Hos XL-BYGG får du får du hjälp med allt från att bolla idéer till att välja rätt material.
XL-BYGG har närmare 100 fristående bygghandlare över Sverige. Här hittar du din närmaste butik.

Taket är viktigt för att hålla fuktskador borta, och ett trasigt tak kan få konsekvenser. Samtidigt är det väldigt utsatt för bland annat väder och vind.

Att kontrollera taket regelbundet är ett bra sätt att upptäcka eventuella fuktskador i tid.
– Lyft på takpannorna och se hur läkten ser ut och att den inte har börjat ruttna, då brukar den bli svart. Spruckna pannor ska man byta vartefter. Vi brukar rekommendera att man kontrollerar sitt tak en gång per år för att se till att det är i gott skick och för att ta bort mossa, barr och så vidare, säger Lennart Eriksson som är byggsäljare på XL-BYGG BYGG-Ole på Värmdö.

Mossa och löv kan också orsaka fuktproblem på tak. Går man alltför länge utan att åtgärda problemen kan det leda till att vinden eller väggarna inomhus skadas. Tänk också på att rensa hängrännorna, Lennart Eriksson rekommenderar att man gör det två gånger per år.

Att byta tak kan kännas som ett stort projekt. Du som inte har tid eller möjlighet att ta hand om takbytet själv kan använda dig av XL-BYGG:s tjänst Monterat & Klart. Du behöver bara kontakta XL-BYGG, som gör ett kostnadsfritt hembesök hos dig för att se vilka arbetsmoment som behöver göras och ger dig ett fast pris på vad hela projektet kommer att kosta.

XL-BYGG hittar sedan rätt hantverkare som utför jobbet på ett säkert sätt.
– Många har inte egna kontakter med byggare och jag upplever att de tycker det är skönt med Monterat & Klart. XL-BYGG tar ansvar för produkter, montage och kontakten med hantverkarna och tillhörande garantier, säger Lennart Eriksson.

Hos XL-BYGG får du får du hjälp med allt från att bolla idéer till att välja rätt material.
XL-BYGG har närmare 100 fristående bygghandlare över Sverige. Här hittar du din närmaste butik.

Nästa artikel