Enligt experten: Så vet du att du behöver byta tak

Att byta tak i tid är en smart investering som du tjänar på i längden. Men det kan vara svårt att veta när det är dags och hur man ska genomföra projektet. Hos XL-BYGG får du hjälp hela vägen.

Hos XL-BYGG får du får du hjälp med allt från att bolla idéer till att välja rätt material.
XL-BYGG har närmare 100 fristående bygghandlare över Sverige. Här hittar du din närmaste butik.

Många tycker att våren och sommaren är den bästa tiden för att byta tak. Det kan kännas som ett stort projekt, men hos XL-BYGG får du råd och stöd av lokala bygghandlare som vet hur byggsituationen ser ut där just du bor.

Lennart Eriksson är byggsäljare på XL-BYGG BYGG-Ole på Värmdö.
– Åldern på taket avgör när det behöver bytas. 25 år är till exempel en ungefärlig livslängd för ett betongtak. Men man ska inte stirra sig blind på hur gammalt det är. Väder och omgivningarna kring huset, till exempel om det finns skog och träd i närheten, spelar också roll.

Det är viktigt att byta taket i tid och inte dra ut på det alltför länge. I värsta fall kan det leda till skador på vinden och på väggar, skador som kan kosta mycket att reparera. Genom att kontrollera taket regelbundet kan du vara på den säkra sidan.
– Lyft på takpannorna och se hur läkten ser ut och att den inte har börjat ruttna, då brukar den bli svart. Spruckna pannor ska man byta vartefter. Vi brukar rekommendera att man kontrollerar sitt tak en gång per år för att se till att det är i gott skick och för att ta bort mossa, barr och så vidare, säger Lennart Eriksson.

Ett annat tecken på att taket behöver bytas är att myror har byggt bon på taket.
– Det händer då och då att någon kommer in och berättar att de har drabbats av det. Då måste man kontrollera att taket är friskt och mår bra, säger Lennart Eriksson.

XL-BYGG:s lokala bygghandlare hjälper dig att välja rätt material och bollar gärna idéer med dig, oavsett om det är ett stort eller litet projekt du ska göra. Du som vill kan också använda dig av tjänsten Monterat & Klart för att få proffshjälp genom hela projektet. XL-BYGG gör ett kostnadsfritt hembesök hos dig för att se vilka arbetsmoment som behöver göras och ger dig ett fast pris på vad hela projektet kommer att kosta. De ser sedan till att jobbet blir utfört av godkända montörer.

Hos XXL-BYGG får du får du hjälp med allt från att bolla idéer till att välja rätt material.
XL-BYGG har närmare 100 fristående bygghandlare över Sverige. Här hittar du din närmaste butik.

Nästa artikel