Lista: Vanliga fällor i anställningsavtalet

Publicerat: 2021-21-5

Anställningsavtal är ofta komplexa och kräver grundlig granskning – vilket kan vara svårt att göra på egen hand. Här listar vi tre klassiska fällor att ha koll på i anställningsavtalet.

Osäker på ditt anställningsavtal? Medlemskap i Säljarnas ger full trygghet och utveckling i ditt säljjobb. Se allt som ingår!

1. Man vet inte när det provisionsgrundande momentet sker
Enligt Säljarnas egen jurist Wilhelm Kaldo handlar de vanligaste tvisterna om att man inte har kommit överens om när det provisionsgrundande momentet sker. Är provisionen i hamn när avtal slutits, tjänsten (eller produkten) är förmedlad, arbetsgivaren fakturerat eller kunden betalat? Det kan vara smart att ta hjälp av en jurist för att undvika en orättvis situation eller tvist med arbetsgivaren.

2. Man har inte full koll på begreppet ”provision”
Ett problem bland många som har rörlig lön är att man litar fullständigt på att man har rätt till sin rörliga lönedel. Men så är inte alltid fallet.

En individuellt bestämd ersättning, provision, är lön som man alltid har rätt till så länge man uppfyller det avtalade villkoret. Bonus, däremot, är ett tillägg till lönen som ofta är bunden till verksamhetens resultat, och som man därför inte kan räkna med att få. Många arbetsgivare uttrycker detta slarvigt i avtal, så håll utkik efter friskrivningar där individuellt bestämd ersättning omnämns som bonus.

3. Man tänker inte på konkurrensklausuler
Konkurrensklausuler kan till exempel handla om rena förbud att gå till en konkurrent inom en viss tid efter avslutad anställning. Något som blivit vanligare i avtalen är mjukare varianter, kundskyddsklausuler, som innebär att man under en tid efter anställningen inte får lov att kontakta eller bearbeta den före detta arbetsgivarens kunder.

Ofta vill man som säljare byta företag inom samma nischade bransch – då kan en kundskyddsklausul innebära stora problem. Därför är det viktigt att man tar hjälp med att kontrollera hur det är reglerat i avtalet.

­­Osäker på ditt anställningsavtal? Medlemskap i Säljarnas ger full trygghet och utveckling i ditt säljjobb. Se allt som ingår!

GÅ MED I SÄLJARNAS RIKSFÖRBUND

– Bli en del av ett stort nätverk av drivna säljare
– Få stöd, trygghet och utveckling genom hela din karriär. Se allt som ingår här.
– Medlemskapet kostar 299 kr/mån oavsett vad du tjänar. Det är kostnadsfritt om du är student

Nästa artikel