Experten: 4 saker du med rörlig lön bör ha koll på

Publicerat: 2021-9-3

Här berättar Säljarnas jurist Wilhelm Kaldo om 4 saker en säljare med rörlig lön behöver veta om.
– Risken är annars att man hamnar i konflikt med arbetsgivaren vilket i slutändan kan leda till att man förlorar pengar i en tvist, säger Wilhelm Kaldo.

Nyfiken på Säljarnas? Via länkarna i den här artikeln kan man ansöka om ett medlemsskap – vilket är helt gratis och tar bara några minuter!

1) Provision och bonus – två helt olika saker
Provision är en rörlig del av lönen ­– en fluktuerande ersättning som är direkt kopplad till individuell prestation. Ett bonusavtal baseras däremot ofta på verksamhetens resultat. En bonus är mycket mer beroende av arbetsgivarens godtycke och kan, om den inte är avtalad, ändras.

– Provision är lön och bonus är ett tillägg till lönen som en anställd aldrig kan hävda att man har rätt till. Därför är provision mycket säkrare.

2) När inträffar det provisionsgrundande momentet?
– De vanligaste tvisterna handlar om att man inte kommit överens om just detta. Om inget annat bestämts är huvudregeln att det provisionsgrundande momentet inträffar när arbetsgivaren har godkänt affären.

3) Provision vid avslutad anställning
– Har inget annat avtalats är huvudregeln att man får provision på alla beställningar, avtal eller köp som genomförts innan sista anställningsdag, även om själva faktureringen och betalningen sker när man har slutat. Det gäller oavsett om man blir uppsagd eller säger upp sig själv.

4) Provision och semesterlön
Semesterersättningen för anställda med rörlig lön baseras dels på en procentandel av den fasta lönen – dels på hur mycket provision man har tjänat hittills under året.

– Det är vanligare än man tror att semesterersättningen på den rörliga delen uteblir. Om man är det minska osäker på sin egen situation är man mycket välkommen att kontakta oss, säger Wilhelm Kaldo.

Läs mer och skicka in din ansökan till Säljarnas här! Det är helt gratis att ansöka och tar bara några minuter.

GÅ MED I SÄLJARNAS RIKSFÖRBUND

– Bli en del av ett stort nätverk av drivna säljare
– Få stöd, trygghet och utveckling genom hela din karriär. Se allt som ingår här.
– Medlemskapet kostar 299 kr/mån oavsett vad du tjänar. Det är kostnadsfritt om du är student

Nästa artikel