Sommelierens tips: Så tar du hand om vinet på bästa sätt

Vin är en hel vetenskap – det gäller inte minst hur man serverar drycken. Här kommer de viktigaste tipsen för att hälla upp sitt vin som en riktig sommelier.

(25+)

Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida

Temperaturen har en stor betydelse när det kommer till dryck. Det är till exempel svårt att föreställa sig att dricka kallt kaffe och väldigt få personer önskar att få sin läsk serverad rumstempererad.

Även när det kommer till vin finns det flera etikett- och serveringsregler som kan vara viktiga att känna till om man ska bjuda över gäster på middag eller bara vill servera sitt vin så optimalt som möjligt. Här kommer de vanligaste knepen för att kunna ta hand om sitt vin som en sommelier:

Mängd: Hur mycket man ska ha i glaset handlar förstås om tycke och smak. Men en grundregel är att aldrig hälla upp mer än halva glaset – eller inte vinet längre upp än den största utbuktningen på vinglaset. Det finns till och med sommelierer som förespråkar att inte fylla mer än en fjärdedel av glaset, för elegansens skull.

Ordning på upphällningen: På en fin middag serveras maten traditionellt från vänster till höger. Vinet kommer från andra sidan – från höger. För elegant upphällning: häll upp vinet från höger med högerhanden. Om man sedan lämnar vinflaskan kvar på bordet eller inte, därom råder delade meningar mellan vinkännarna.

Temperatur: Den kanske allra viktigaste detaljen för en bra upplevelse, och här skiljer det sig åt mellan olika viner. Vitt vin serveras kylskåpskallt och förvaras i kylen. Rött vin ska däremot serveras i rumstemperatur, medan mousserande vin gör sig bäst i något varmare temperatur än kylen. Därför kan en sådan flaska ställas fram ur kylen en stund före servering.

Luftning: Vin mår traditionellt sett bra av att luftas. Det är därmed inte bara stiligt att hälla upp drycken i en karaff, det kan också vara bra för smakupplevelsen. Häll vinet på kanten av karaffen och låt det lufta före servering.

Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida

Nästa artikel