Så blir man bättre på att hitta ett vin som passar

Att hitta rätt vin till ett bra pris är inte alltid lätt.
Leif GW Persson har några smarta tips för att göra valet enklare.
– Det absolut viktigaste är att vinet matchar med maten, säger han.

Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida

Det finns en uppsjö av viner att välja mellan: de skiljer sig i allt från druva till färg och ursprungsland och inte minst pris. Det innebär med andra ord att det inte är helt lätt att hitta rätt i valet av viner.

Men genom att vara påläst och följa några tips kan det bli lättare att träffa rätt till ett rimligt pris, enligt polisprofessorn och profilen Leif GW Persson.
– Det är klart att det finns massor av viner som kostar skjortan och ofta är bra, som franska, italienska eller amerikanska. Men att hitta ett vin som är bra utan att priset skenar iväg kan vara knepigt. Men ofta går mycket att läsa sig till, säger han.

– Många vinskribenter är duktiga. De sitter hela dagarna och provar viner och det finns många bra för runt hundralappen. Även från länder där det kanske annars är ganska dyrt.

En av de viktigaste komponenterna för att göra rätt val är att vinet ska passa ihop med den mat man tänkt äta till.

– Jag menar att det är en viktig del av upplevelsen och där finns det några grundtips. Om det är tunga kötträtter eller ostar är rött det som gäller, det är det enda som kan stå emot. Är det lite lättare mat som fisk och sådant börjar man snegla på vita viner, säger Leif GW Persson.

När polisprofessorn går på restaurang brukar han ofta lita på expertisen helt och hållet.
– Bättre krogar har ofta en vinmeny som är väl anpassad till maten och då brukar jag ta den i stället för att hålla på och bläddra i vinlistan. Det brukar nästan alltid fungera utmärkt, det ligger ju även i restaurangens intresse att det ska bli bra.

GW:s vita finns numera i Systembolagets beställningssortiment. Vinet levereras på box, kostar 269 kronor och man hittar det via den här länken.

Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida

Nästa artikel