GW: Det kännetecknar ett riktigt bra sommarvin

Vintrenderna går i årstidernas tecken.
Nu berättar Leif GW Persson vad som gäller i sommar.
– Vitt vin och rosé är typiskt för våren och sommaren. Det funkar både till lättare mat och som sällskapsdryck, säger han.

Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida

Vilket vin som passar bäst handlar förstås mycket om tycke och smak och varierar med all säkerhet mellan olika personer. Men en sak som är säker är att trenderna skiftar mellan årets olika årstider.

Nu när vi äntligen lämnat vinterrusket bakom oss och sommarsemestern står för dörren är det många som föredrar lättare drycker. Så även polisprofessorn och självutnämnde vinkännaren Leif GW Persson.
– Rödvin för mig är höst och vinter. Det passar till tyngre mat som kötträtter eller ostar. Vitt vin och rosévin är typiskt för våren och sommaren, säger GW och utvecklar en aning kring vita viner:
– Det funkar både till lättare mat och som sällskapsdryck. Man sitter kanske inte och klämmer en flaska rödtjut som alternativ till en drink precis, det blir ju ganska tungt.

Något som GW framhåller extra mycket är vikten av att få vinet att passa ihop med maten.
– Rosévin kan man till exempel dricka både som ett glas i sig eller till mat, kanske räkor, grillad lax eller färska hallon med lättvispad grädde. Det passar ofta till fruktdesserter.
– Vitt vin passar också bra. Något som är väldigt gott till det är sparris med hollandaise. Ja, det är ett typiskt sommarvin, säger han.

Hur ska man tänka med temperaturen?
– Folk dricker ofta sina vita viner för kalla och röda för varma. Ett bra vitt vin kan med fördel drickas lite varmare än vad som rekommenderas på flaskan. Det bär smaken bättre eftersom värme både utvecklar och frigör smak.

Nu finns GW:s vita i Systembolagets beställningssortiment. Genom att klicka på den här länken kommer man till beställningssidan.

Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida

 

Nästa artikel