Franska och italienska viner är välkända.
Men faktum är att många andra europeiska länder bjuder på en vinskatt många inte känner till.
– Det finns otroligt många fenomenala, lokalproducerade viner runt om i Europa, säger självlärde vinkännaren Leif GW Persson.
Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida
Säg ordet vin och de flesta för nog tankarna till populära vindistrikt runt om i Italien eller Frankrike.
Men kartan är större än så – det vet inte minst Leif GW Persson. Polisprofessorn har fått chansen att testa många olika viner från världens alla hörn och slår nu ett slag för att våga testa andra viner än från de välkända producenterna.
– Jag skulle vilja påstå att det finns mycket bra vin från olika länder i Europa. Men det är många gånger viner som tyvärr aldrig når marknaden, säger Leif GW Persson.
Han nämner länder som Kroatien, Portugal och distrikt i Tyskland som spännande för sina lokalproducerade viner.
– Jag har tillbringat en del tid i södra Tyskland, i Baden-Wurttemberg. Där finns det fenomenala lokala viner men produktionen är så liten att de dricker upp vinet själva, det når aldrig en större publik.
Gillar inte svenska viner
Fenomenet känns igen från många andra vindistrikt i Europa och världen. Det enda lokalproducerade vinet Leif GW Persson definitivt inte skulle ge sig på är det svenska.
– Jag var på någon tillställning nyligen där de bara serverade svenska viner och det var ju nästan skadeståndsgrundande, säger han och skrattar.
Leif GW Persson fortsätter:
– Nej men vi har inte klimat för det även om det är möjligt att det blir så i framtiden. Det som är avgörande för vinet är ju värmen eftersom det påverkar sockerhalten. Vi har inte väder som är lämpat för vintillverkning ännu.
– Sedan gäller det att hitta bra jordar och då söker man efter kalkrika jordar, fortsätter han.
Druvor från Portugal
Den senaste tiden har Leif GW Persson testat en hel del viner på olika druvor från Portugal. Därifrån kommer druvorna till nylanserade GW:s vita – vinet produceras på samma vingård som från GW:s röda.
– Portugisiska viner är kraftigt undervärderade om man jämför med exempelvis italienska och franska, säger Leif GW Persson.
Annons: Här hittar du beställningssidan för GW:s vita på Systembolagets hemsida
Alk.halt: 12%
Importör: Tegnér Spirits & Wine
Årgång: 2017
Producent: Scanivinus
Ursprungsbeteckning: Portugal, Tejo
Druvsammansättning (Ange del i %): 60% Fernão Pires, 30% Arinto, 10% Trincadeira das Pratas
Sockerhalt: < 4 g/l