Så minskar du stressen inför barnkalaset

Utspilld saft, skrikande barn och fläckar på nya soffan. Eller ännu värre: barnen har tråkigt och sitter sysslolösa.

Får du också ångest av att ordna barnkalas? Då kan dessa tips bli din räddning.

Abrakadabra! Trolla bort barnkalaset timmar med roliga lekar, i Adlibris stora kalaskampanj hittar du massor av tips.

Ett lyckat barnkalas är ett kalas som barnen pratar om flera dagar efteråt. Det ska vara roligt, finnas gott att äta och bjudas på överraskningar. Längden på kalaset kan anpassas till hur gamla barnen är, men runt 2 timmar brukar vara lagom.

Låt barnen planera själva

Det är trots allt barnens kalas. Så låt dem planera och förbereda så mycket som möjligt själva. Clara Lidström och Annakarin Nybergs bok Kalas steg för steg riktar sig till barn och beskriver flera enkla pyssel och dekorationer som ni kan göra innan kalaset. Skapa en ballongslinga av papper, partyglasögon eller partyhattar i era favoritfärger. När ni gör dekorationerna själva blir de precis som ni vill ha dem.

Välja aktiviteter

Det finns en uppsjö av lekar som passar på barnkalas. Börja med att fråga ditt barn vad han eller hon helst vill göra. Håll koll på väderleksrapporten och se om det finns möjlighet att vara ute och leka. Kanske kan ni spela fotboll tillsammans eller ha en femkamp?

Om ni inte kan vara ute kan det vara skönt att planera en lite lugnare aktivitet inomhus så att det inte blir så mycket spring. Ett bra inomhusalternativ är att samlas runt ett bord och göra experiment tillsammans. Beppes Stora Experimentlåda är fylld med experiment där barnen får ställa hypoteser, experimentera och se resultatet. De lär sig både om ljus, magnetism, rymden och kemi.

Fiskdamm brukar vara obligatoriskt på barnkalas. Men om ni vill ha ett roligt alternativ till den klassiska fiskdammen kan ni istället fylla en piñata med godispåsar.

Baka till kalaset

Att välja vad man ska bjuda barnen på kan vara lite klurigt. En del föräldrar vill inte att deras barn ska äta för mycket socker, men samtidigt förväntar sig barnen att få tårta och godis när det är kalas. Det viktigaste av allt är dock att ha koll på eventuella allergier. Fråga om detta redan i inbjudan.

I boken Smilla firar glutenfritt hittar du massor med goda recept utan gluten. Om du även vill undvika socker och mjölk rekommenderar vi receptboken Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk. Du hittar båda böckerna till bra pris hos Adlibris.

Men det viktigaste är ändå att göra kalaset på din familjs vis. Om det känns för stressigt kan det vara bra att lägga ribban lågt. Du kanske inte ens ska baka i år? Ett glass-café med inhandlade strutar, glass, strössel och annat mums kan vara minst lika festligt för barnen.

Och kom ihåg: om 2 timmar är kalaset över.

Abrakadabra! Trolla bort barnkalaset timmar med roliga lekar, i Adlibris stora kalaskampanj hittar du massor av tips.

Nästa artikel