Här är guldvinnande Belleruche – så beställer man

Belleruche Côte-du-Rhône är namnet på vinet som år 2017 vann Guld på Vinordic – som bästa ekovin. Årgången från 2021 har också hyllats stort av vinexperter. 

Klicka här för att se vilka butiker som har Belleruche Côte-du-Rhône just nu – och hitta ditt närmaste Systembolag.

Producenten M. Chapoutier är ett familjeföretag i Rhônedalen, Frankrike, som står bakom Belleruche Côte-du-Rhône. Det populära vinhuset är en starkt lysande stjärna på vinhimlen, och det är lätt att förstå varför. 

Michel Chapoutier tog över familjeföretaget år 1989 – och är idag ansedd som en av världens främsta vinmakare. Huset grundades redan år 1808, och ligger än idag i den lilla franska staden Tain l´Hermitage. 

Där, precis vid floden Rhône, vet man hur man går tillväga för att ta fram viner av absolut högsta klass. 

Ekologisk toppkvalitet

Belleruche Côte-du-Rhône odlas idag helt ekologiskt, och majoriteten av familjens egna vingårdar jobbar nu med biodynamiskt jordbruk. 

Belleruche har under många år varit ett populärt rödvin i Sverige, då det är ett mycket mångsidigt vin som passar till det mesta. Vi har att göra med en klassisk och smakrik Rhôneblend – där druvan Grenache spelar huvudrollen. 

Grenachedruvan ger en smak som drar åt jordgubbar och körsbär. Vinet innhåller även druvan Syrah, som i sin tur bidrar med mörk frukt, tanniner och syra. Tillsammans ger de två druvorna vinet struktur och längd.  

Ikonproducent

Belleruche Côte-du-Rhône lagras på cement- och ståltankar i sex månader – med målet att ge det en så ren och ursprungstypisk smak som det bara går. 

Detta vin från ikonproducenten Chapoutier har av Vinbörsen fått betyget “FYND!” och i deras recension av Jenny Asplund går det bland annat att läsa: “Det här är ett enastående vin som jag gärna serverar(…)”.

Det serveras med fördel vid 16-18 grader, till smakrika rätter av lamm- eller nötkött. Vinet kostar 139 kronor och har en alkoholhalt på 14 procent. 

Klicka här för att se vilka butiker som har Belleruche Côte-du-Rhône just nu – och hitta ditt närmaste Systembolag.

Nästa artikel