Kungens gåva blev en gigant inom vinbranschen

Sagan om Fontanafredda började som en kunglig kärleksgåva och utvecklades till en gigant inom italiensk vinindustri.
Numera är varumärket ett välkänt inslag på de svenska hyllorna, främst genom vinerna från distrikten Barolo och Barbaresco.
Varje år åker tusentals resenärer på besök till regionen för att med egna ögon uppleva omgivningen och dimman som gett namn åt den mytomspunna Nebbiolodruvan.

Läs mer: Bästa sättet att matcha ihop sitt vin med maten

För att inleda berättelsen om Fontanafredda måste vi backa bandet till Serralunga d’Alba år 1858, alltså för mer än 160 år sedan. Då blev Italiens förste kung, Vittorio Emanuele II, störtförälskad i Rosa Vercellana – och som en gåva till henne valde han att köpa egendomen i Piemonte och göra henne till grevinnan av Mirafiore.

När sonen Emanuele Guerreri bestämde sig för att börja odla vin och satte dit de första vinstockarna på området 1878 drog resan igång på allvar. Efter problem med finanskrisen och vinlusen valde familjen att sälja Fontanafredda i början av 1930-talet – men trots nya ägare lever historien kvar i allra högsta grad. Sedan drygt 20 år tillbaka drivs Fontanafredda av vinmakaren Danilo Drocco som ansvarar för mer än 100 hektar vinodlingar. Han har tagit Fontanafredda tillbaka till sin position som en av de mest framstående vinproducenterna i Italien.

Fontanafredda tas fram i den förtjusande regionen Piemonte, där vinodlingarna breder ut sig över det böljande landskapet och skapar en makalös omgivning. Producenten är kanske mest känd för sina viner från distrikten Barolo och Barbaresco, där vinerna enligt lagar och regler endast får bestå av druvan Nebbiolo. Druvan ger viner med lätt röd färg och vid första anblick för det kanske tankarna till ett mer lättdrucket vin. Men man ska inte låta sig luras av färgen – många Nebbiolo-viner är kraftiga, fylliga och innehåller en påtaglig strävhet tack vare den stora mängder tanniner i vinet.

LÄS MER: Så ska man tänka för att matcha sitt vin med maten

Namnet Nebbiolo kommer från italienskans ”nebbi” som betyder dimma. Den som bokar in ett besök i Piemonte i samband med skördetiden i september-oktober får med egna ögon se hur dimman breder ut sig över kullarna på morgnarna innan solen och värmen tar över. Många människor passar nämligen på att åka till området, även om Fontanafredda givetvis finns på hyllor och restauranger hemma i Sverige.

Boka en guidad tur eller bara strosa omkring längs vinrankorna för att ta in atmosfären

Man reser enklast via flyg till Milano eller Turin och sedan en kortare bilresa genom det böljande landskapet. På Fontanafreddas egendom kan man besöka flera fina restauranger, boka en guidad tur eller bara strosa omkring längs vinrankorna för att ta in atmosfären av mat och vin.

För att läsa mer om Fontanafredda är det bara att följa den här länken.
Läs mer: Bästa sättet att matcha ihop sitt vin med maten

Nästa artikel