Expertens tips: Så hittar man rätt vin till maten

Ett gott vin till maten förhöjer hela middagsupplevelsen. Men det är inte alltid helt lätt att matcha ihop mat och dryck. Här kommer några tips på hur man kan tänka för att välja rätt kombination.

Italiens första kung grundade Fontanafredda – resten är historia. Klicka här för att läsa mer.

På många middagar är god dryck ett lika självklart inslag som det som ligger på tallriken. Men bland tusentals olika druvor och viner är det lätt att gå bort sig när man ska kombinera sin rätt med en lämplig dryck.

Hur ska man egentligen veta vad som passar bäst ihop? Magnus Lansman, brand manager för varumärket Fontanafredda på Enjoy Wine & Spirits, har några tumregler. Dessa gör det enklare att välja rätt när man ska försöka sig på en perfekt matchning.
– Det man ska tänka på är framför allt basicgrejer, som att sötma ska möta sötma. Om du äter en söt efterrätt är det inte så gott att dricka ett torrt vin till, utan då måste man matcha sötman med vinet, säger Magnus Lansman.

Har du hög syra i maten måste du ha hög syra i vinet, de komponenterna ska matcha

På samma sätt fungerar det om efterrätten är sötsyrlig, till exempel en citronfromage.
– Har du hög syra i maten måste du ha hög syra i vinet, de komponenterna ska matcha. Till en citronfromage eller liknande behöver man ett vin med inte bara sötma i sig. Men det här lär man sig med tiden.

Lite mer komplicerat blir det när man ska äta hetare maträtter.
– Om du har en rätt med mycket chili i kan det bli obehagligt om man dricker ett strävt vin, då upplevs strävheten enormt mycket större. Nuförtiden äter vi ju mycket asiatiskt, och säg att man köper en pad thai på sin lokala restaurang där de har i mycket färsk chili i maten. Det som är bra att tänka på då är att välja ett vitt vin som är lite halvtorrt. Då upplevs hettan mildare, säger Magnus.

Hans bästa tips för att matcha mat och dryck är klassiskt. Prova – eftersom övning ger färdighet.
– Jag tycker det är roligt att hålla på och testa mig fram. När man gör en maträtt kan man prova olika viner till för att hitta vad som passar, säger Magnus Lansman. 

Hur viktigt är det att matcha rätt?
– Ett vin som det är kan ju vara väldigt gott som sällskapsdryck och en maträtt kan vara god som den är. Men hittar man en bra matchning förhöjer det båda komponenterna.

Italiens första kung grundade Fontanafredda – resten är historia. Klicka här för att läsa mer.

Nästa artikel