Ett förtjusande besök för att njuta av livets goda

Böljande kullar, en plats på världsarvslistan – och en karaktäristisk dimma som gett namn åt den blå Nebbiolodruvan.
Vinregionen Piemonte är så vacker att den måste upplevas med egna ögon.
– Hela området andas mat och vin, säger Magnus Lansman på Enjoy Wine & Spirits.

Fontanafredda – vinhuset med anor från 160 år tillbaka. Här är historien om det italienska vinhuset.
Läs mer: Bästa sättet att matcha ihop sitt vin med maten

För den som gillar att njuta av mat, vin och svindlande omgivning finns det en riktig pärla i nordvästra Italien. Vi talar förstås om Piemonte, regionen som bland annat huserar den omåttligt populära Nebbiolo-druvan och där Alba-tryffeln växer för fullt.

Hit reser man smidigt med flyg till Milano och rattar sedan hyrbilen i en och en halv timme. Väl framme i Piemonte finns ett pärlband av ställen att besöka, bland annat Barolo som är ett av världens kanske mest kända vindistrikt.

Då får man verkligen förståelse för vilket vackert område man tittar på

– Om man åker till Barolo tycker jag verkligen att man ska besöka byn La Morra, som är en av elva kommuner i distriktet. Där finns den högst belägna punkten i hela vindistriktet och en väldigt fin utsiktsplats där man ser hela regionen. Då får man verkligen förståelse för vilket vackert område man tittar på, säger Magnus Lansman.

Förtjusande motivering

Det är förmodligen ordet ”vackert” som är det adjektiv som ligger närmast tillhands för att beskriva Piemonte. Landskapet är kulligt och böljande, byarna pittoreska och distrikten Barolo och Barbaresco till och med noterade på Unescos världsarvslista. Motiveringen till utnämningen är lika förtjusande den: Barolo och Barbaresco tillhör de mest natursköna vindistrikt som kan hittas.

Till Piemonte åker man helt enkelt för att njuta av livets goda.

Som om det inte vore nog kan man i distriktet Langhe också uppleva den karaktäristiska dimman. Framför allt om man besöker regionen under hösten i samband med skörden av den blå Nebbiolo-druvan.
– Nebbia betyder dimma på italienska och som namnet antyder har den förmodligen gett namn åt druvan, berättar Magnus Lansman.

Läs mer: Bästa sättet att matcha ihop sitt vin med maten

Besök Piemontes mest öppna vinproducent

Men det är förstås mat och vin som står högst upp på mångas lista. Till Piemonte åker man helt enkelt för att njuta av livets goda – som vinproducenten Fontanafredda vars estate är väl värd att svänga förbi.

Sagan om Fontanafredda inleddes för mer än 160 år sedan när kungen Vittorio Emanuele II köpte egendomen och gav den till sin älskade Rosa Vercallana. Några år senare sattes vinstockar på egendomarna, och numera har Fontanafredda mer än 100 hektar vinrankor.

Den som vill kan hälsa på hos Piemontes mest öppna vinproducent för att se de vidsträckta odlingarna på nära håll.

– Många producenter stänger grindarna men något av det första de nya Fontanafredda-ägarna gjorde var att öppna upp för besök. Utöver vinrankorna finns bland annat en mysig park, skog och en restaurang som till och med har en stjärna. Man kan boka en guidad tur i området bara åka upp till estaten, parkera bilen och gå omkring bland vinrankorna och njuta, säger Magnus Lansman.

När är bästa tiden att besöka Piemonte?

– Hösten är fantastisk. Nebbiolo skördar man ganska sent, i slutet av september till mitten av oktober medan många andra sorter skördar i augusti. I samband med att skördesäsongen är över har många producenter sina skördefester.

Populär tryffelfestival

Magnus Lansman ger även tips på fler aktiviteter i regionen.

– Något att verkligen rekommendera är tryffelfestivalen i Alba som ligger en kvart från Barolo och är en jättehärlig liten stad, säger Magnus Lansman och fortsätter:

– På sommaren är det extremt varmt men våren är superhärlig för ett besök. Till exempel passar det bra i maj då man kan åka till Piemonte, träffa vinproducenterna och kanske få en pratstund med vinmakarna om man har tur.

Fontanafredda – vinhuset med anor från 160 år tillbaka. Här är historien om det italienska vinhuset.
Läs mer: Bästa sättet att matcha ihop sitt vin med maten

Nästa artikel